Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spanje: nog vijf Marokkanen verdacht

16 mrt 04

De Spaanse politie is op zoek naar vijf Marokkanen die ervan worden verdacht de plegers te zijn van de treinaanslagen in Madrid, die donderdag 200 doden eisten. Dat schrijft de krant El Pais. De vijf zouden samen met de zaterdag aangehouden Jamal Zougam de hoofddaders zijn.

Verder bericht de krant dat twee overlevenden van de aanslagen zeggen Jamal Zougam gezien te hebben kort voordat de explosies plaatsvonden. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde niet meteen reageren op het bericht.

Volgens El Pais denken de veiligheidsdiensten dat de gevonden videoband waarin de aanslagen door al-Qaeda worden opgeëist, echt is. De krant baseert zich op bronnen dichtbij het onderzoek. De politie tast echter nog altijd in het duister omtrent de identiteit van de man die op de tape te zien is, aldus de Spaanse krant.

Maandag schreef El Pais dat de Spaanse veiligheidsdiensten vermoeden dat de aanslagen in Madrid zijn gepleegd door leden van dezelfde moslimgroep die ook achter de aanslagen van 16 mei vorig jaar in Marokko zat. Bij die aanslagen op restaurants, een hotel en joodse doelen vielen 45 doden.

Eén van de drie Marokkanen die zaterdag werden aangehouden, Jamal Zougam, zou in contact staan met Marokkanen die voor de aanslagen in Casablanca vastzitten. De man zou ook banden hebben met een Spaanse cel van al-Qaeda, die onder leiding staat van Abu Dahdah.

Abu Dahdah is door de Spaanse rechter Garzon in staat van beschuldiging gesteld wegens betrokkenheid bij de voorbereiding van de aanslagen in New York en Washington van 11 september 2001.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief