Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse burger gedood in Irak

16 mrt 04

Bij een aanslag ten zuiden van Bagdad is een Nederlandse ingenieur omgekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Het ministerie wil nog niet zeggen voor wie de man werkte. Zijn familie in Nederland moet nog worden ingelicht.

Het is voor het eerst dat een Nederlander om het leven komt in Irak. De aanslag had plaats in Hilla, een stadje ten zuiden van Bagdad. Bij de aanslag kwam ook een Duitser om. Nadere details zijn nog niet bekend.

Volgens het Duitse persbureau DPA waren de twee slachtoffers ingenieurs die werkten voor een Duitse waterpompfabrikant. Ze zouden op weg zijn geweest van Bagdad naar een waterzuiveringsinstallatie in Kerbala.

Premier Balkenende, op bezoek in Washington, noemde de aanslag "een vreselijk bericht, zeer te betreuren". Hij sprak zijn medeleven uit met de nabestaanden. De aanslag maakt volgens de premier nog eens duidelijk welke risico's er zijn in Irak.

Amerikanen gedood
Eerder op de dag werden vier Amerikaanse burgers in de Noord-Iraakse stad Mosul doodgeschoten toen ze in een terreinvoertuig reden. Drie van hen overleden onmiddellijk, de vierde stierf later in een voertuig op weg naar het ziekenhuis.

De vier waren baptisten die werkten voor een niet bij naam genoemde humanitaire instelling. Waarvoor ze precies in Mosul waren, is niet bekend. Een vijfde Amerikaan raakte gewond bij de schietpartij met automatische wapens.

Onder de doden zijn twee vrouwen. Ook de gewonde is een vrouw. In Mosul is ook een Iraakse vrouw doodgeschoten. Ze werkte als tolk/vertaalster voor het Amerikaanse leger.

Irakezen gelukkig
Een opiniepeiling wijst uit dat de meeste Irakezen optimistisch zijn over de toekomst. Ook zijn ze door de bank genomen gelukkiger dan vroeger, onder Saddam Hoessein. Het onderzoek onder 2500 Irakezen is uitgevoerd in opdracht van de Britse omroep BBC en enkele andere buitenlandse zenders. Ruim 70 procent zei dat het goed tot redelijk goed met ze gaat.

Bijna de helft verklaarde dat de Amerikaanse invasie juist was, ofschoon 41 procent die gebeurtenis wel als vernederend heeft ervaren. Bijna 80 procent wil dat Irak als land intact blijft. Een op de vijf ziet liever een islamitische staat ontstaan dan een democratie.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief