Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tribunaal neemt afscheid van Milosevic-rechter May

17 mrt 04

In een plechtige plenaire zitting heeft het Joegoslavië-Tribunaal woensdag afscheid genomen van rechter Richard May (65). De Brit verlaat het VN-hof om gezondheidsredenen en kan daardoor het Milosevic-proces niet afmaken. Hij was sinds juni 2001 voorzittend rechter in de zaak tegen de ex-president van Servië en Joegoslavië.

President Theodor Meron van het Tribunaal, hoofdaanklaagster Carla Del Ponte en hoofdgriffier Hans Holthuis bedankten May voor zijn trouwe diensten bij het tribunaal, waar hij sinds 1997 rechter is geweest.

May heeft een groot deel van zijn haar verloren en liep met een stok. Hij sprak aan het einde van de zitting een kort dankwooord uit. Op de publieke tribune zaten onder anderen ambassadeurs en president Kirsch van het Internationaal Strafhof (ICC).

Meron noemde May "een van de schijnende lichten van het Tribunaal''. Hij roemde Mays gevoel voor een eerlijk proces en zijn beheersing van de zittingszaal. Ook memoreerde de Amerikaan Meron Mays voorzitterschap van de commissie die zich over de procedure- en bewijsvoeringsregels buigt. Bij het Tribunaal moest een compromis worden gevonden tussen het Angelsaksische en het continentaal-Europese recht. May was "een pionier in dat grote avontuur'', aldus Meron. Alle toekomstige internationale hoven in strafzaken, waaronder het ICC, zullen daarvan profiteren, aldus Meron.

VN-aanklager Geoffrey Nice, die in het Milosevic-proces optreedt namens Del Ponte, hield een toespraak namens de orde van advocaten van Engeland en Wales. Nice herinnerde niet alleen aan Mays prestaties in de rechtszaal, maar ook aan zijn betrokkenheid bij de politiek: "U dacht dat er een politicus was die er al te lang geweest was: Margaret Thatcher.'' In 1979 daagde May namens de Labour Party vergeefs de conservatieve leider uit in het kiesdistrict Finchley. Thatcher werd gekozen en werd de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief