Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chirac roept op tot waakzaamheid

17 mrt 04

President Chirac van Frankrijk heeft de bevolking woensdag opgeroepen tot waakzaamheid nadat een onbekende islamitische groepering dinsdag had gedreigd met aanslagen.

"De terroristische dreiging roept op tot voordurende waakzaamheid. Deze waakzaamheid moet verhoogd worden in de huidige omstandigheden'', aldus Chirac tijdens zijn wekelijkse ontmoeting met het kabinet.

Hij voegde eraan toe dat democratieën niet mogen buigen voor terroristische dreigementen, maar dat ze "hun eenheid moeten versterken''. ,,Tegenover het terrorisme moeten onze democratieën hun eenheid versterken, hun waarden verdedigen en hun ferme vastberadenheid tonen'' , aldus de president. "Ze moeten koelbloedig reageren met verantwoordelijkheid. Ze moeten zich niet laten intimideren'', zo voegde hij hieraan toe.

De Franse regering kreeg dinsdag een brief waarin een islamitische groepering dreigt met aanvallen in Frankrijk en op Franse doelen in het buitenland. De Franse premier Raffarin ontving dreigementen van een groepering die zichzelf "De dienaren van Allah, de machtige en de wijze'' noemt.

Raffarin heeft gewaarschuwd voor paniekreacties na het jongste dreigement met terroristische aanslagen. In Frankrijk heerst enige ongerustheid, omdat er zondag regionale verkiezingen worden gehouden. Aan de vooravond van de verkiezingen in Spanje werden vorige week de bloedige aanslagen in Madrid gepleegd.

Volgens de krant Le Parisien houden de dreigementen verband met de controversiële 'hoofddoekjeswet' die onlangs is aangenomen en die het dragen van hoofddoekjes op openbare scholen verbiedt. De brief van twee kantjes was ondertekend door het Mosvar Barajev Commando. De handtekening zou overeenkomen met die van Barajev, de leider van het Tsjetsjeense commando dat in oktober 2002 in een Moskous theater honderden mensen gijzelde.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief