Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden bij explosie in hotel Bagdad

17 mrt 04

Bij een aanslag op het Mount Lebanon-hotel in Bagdad zijn zes doden gevallen. Dat heeft het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd. Ziekenhuisbronnen spraken eerder van 29 doden, maar dat is later bijgesteld. Er vielen zeker 35 gewonden.

De meeste slachtoffers vielen in de huizen en winkeltjes rondom het hotel, dat door de enorme explosie met de grond gelijk is gemaakt. Voor het gebouw ontstond door de klap een krater van zeven meter breed en ruim drie meter diep.

Het getroffen gebouw ligt achter het Firdausplein, waar op 9 april vorig jaar het bronzen standbeeld van Saddam Hoessein omver werd gehaald. Het staat ook vlakbij het Palestine Hotel waar veel buitenlandse hulpverleners en journalisten verblijven. Dat hotel schudde op zijn grondvesten door de ontploffing.

Bij de aanslag is een bom van 450 kilo gebruikt. De samenstelling van de bom, een mix van explosieven en artilleriegranaten, wijst volgens de Amerikaanse strijdkrachten in de richting van militante moslims.

Tegenstanders van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak hebben de afgelopen maanden regelmatig aanslagen gepleegd in Bagdad, meestal met autobommen. Hotels waren meerdere keren het doelwit.

Kort na de aanslag kwam Washington met een reactie. De verwoestende bom zal de VS er niet van weerhouden een democratisch Irak op te bouwen, liet een woordvoerder van het Witte Huis weten: "Er staat veel op het spel, en de terroristen weten dat er veel op het spel staat. Maar we ontlopen onze verantwoordelijkheid niet."

In Baquba, in Noord-Irak, zijn vanmorgen drie Irakese journalisten omgekomen. Negen medewerkers van het tv-station Diyala raakten gewond. Onduidelijk is nog wat er precies is gebeurd. De Iraakse politie meldt dat de journalisten zijn doodgeschoten, terwijl ziekenhuisbronnen zeggen dat er in de buurt van het tv-station een bom is ontploft. Daarbij zouden dan de slachtoffers zijn gevallen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief