Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sleutel gevonden bij cel Dutroux

18 mrt 04

Buiten de cel van Marc Dutroux is in een pak zout, dat Dutroux op verzoek mocht gebruiken, een sleutel gevonden waarmee handboeien kunnen worden geopend. Het gaat om een loper, waarmee meerdere handboeien kunnen worden opengemaakt.

De sleutel past niet op het type handboeien dat Dutroux af en toe moet dragen, zo is bekendgemaakt. De loper werd bij een routinecontrole ontdekt. Hoe de sleutel in het pak zout is terechtgekomen en hoelang die daar al ligt, is een raadsel. Mogelijk lag de sleutel er al voordat Dutroux in de gevangenis in Aarlen terechtkwam. Het is niet duidelijk of Dutroux van het bestaan van de sleutel afwist.

De loper werd dinsdagavond ontdekt. De vondst werd gisteravond pas bekendgemaakt, nadat de cel van Dutroux extra grondig was doorzocht. In de gevangenis in Aarlen is inmiddels een intern onderzoek begonnen. Ook Dutroux zal over de zaak worden verhoord. De gevonden sleutel past niet op de verschillende soorten handboeien die Dutroux af en toe omkrijgt. De verdachte in het zedenschandaal uit 1996 moet alleen handboeien dragen tijdens het vervoer van zijn cel naar de rechtbank.

De Belgische media suggereren dat alleen een bewaker de sleutel in het pak zout, dat overigens al over de datum heen was, kan hebben gestopt. De directeur-generaal van het Belgische Bestuur der Strafinrichtingen Van Acker stelt echter dat er geen aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van het gevangenispersoneel.

Sinds het proces tegen Dutroux op 1 maart begon, zijn de controles van de cel van Dutroux fors opgevoerd. Dat gebeurde op verzoek van de Belgische minister van Justitie Laurette Onkelinx. "Dat de sleutel nu is gevonden, is een aanwijzing dat onze scherpere controles in de cel van Dutroux werken", aldus gevangenisdirecteur Van Acker. De christen-democratische partij CD&V heeft desalniettemin aangekondigd de minister van Justitie in het parlement te zullen ondervragen over de vondst van de sleutel.

Dutroux' advocaat mr. Baudewijn, die zijn cliënt gisteravond nog in zijn cel bezocht, zegt verrast te zijn door de vondst van de sleutel: "Ik ben even verrast als u." Baudewijn zei dat hem in de gevangenis niets bijzonders was opgevallen.

Met de vondst van de sleutel is de Belgische Justitie voor de zoveelste keer sinds de zaak-Dutroux in `96 begon in verlegenheid gebracht. In 1998 wist Dutroux korte tijd te ontsnappen. Aan het begin van het proces reed het bestelbusje waarmee Dutroux naar de rechtbank gebracht werd voor het oog van de internationale media met open deur naar de gevangenis. Gisteren was een zijdeur van het busje kapot.

Marc Dutroux staat in Aarlen terecht voor moord, ontvoering en misbruik van jonge meisjes.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief