Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe arrestaties in onderzoek aanslagen Madrid

18 mrt 04

Een week na de bloedige bomaanslagen in Madrid zijn negen verdachten gearresteerd. Vijf mensen werden zaterdag aangehouden en vier donderdag. De laatste vier zijn van Noord-Afrikaanse origine en naar verluidt zijn zeker twee van hen Marokkanen.

Het Spaanse dagblad El Mundo heeft op zijn internetpagina bericht dat een van de vier arrestanten van donderdag tot de daders van de aanslagen in Madrid wordt gerekend. Drie zijn opgepakt ten noordoosten van Madrid in Alcalá de Henares en Meco. De vierde is aangehouden in het Noord-Spaanse Gijón. Hij zou betrokken zijn geweest bij bomaanslagen in Casablanca (Marokko) in mei 2003. Het onderzoek lijkt tot dusverre te wijzen op een verband tussen de aanslagen in Casablanca en die van donderdag op de forenzentreinen in Madrid.

De vier zijn aangehouden naar aanleiding van verklaringen van een medewerker van een winkeltje in de Madrileense wijk Lapaviés. Die werkte daar voor de zaterdag aangehouden Marokkaan Jamal Zougam, die als een hoofdverdachte geldt. Zougam werd aangehouden met twee landgenoten, Mohammed Chaoui en Mohammed Bekkali en voorts met twee mannen uit India, Sursh Kumar en Vinay Kholy.

Voor hen loopt de eerste periode van gevangenhouding die de antiterrorismewet toestaat loopt na vijf dagen, donderdag, af. Dan moet een rechter van de Audiencia Nacional, een speciaal hof dat onder meer is belast met terrorisme, hun hechtenis al of niet verlengen.

Onderzoeksrechter Juan del Olmo leidt het onderzoek. Olmo's collega Baltasar Garzón hoorde donderdag verdachten in een andere terrorisme-zaak.

De sinds eind april 2002 gevangen zittende Mohammed Galeb Kalaje Zouaydi bezwoer donderdag tegenover Garzón opnieuw zijn onschuld en veroordeelde de aanslagen van afgelopen week. Deze verdachte zit vast op verdenking iets te maken te hebben met de aanslagen in de VS in september 2001.

Hij zou tussen 1996 en 2001 voor circa 700.000 euro aan geld hebben verstrekt aan figuren in heel de wereld die mogelijk iets met al-Qaeda en met de aanslagen in de VS te maken hadden. Voorts wordt deze zakenman van Syrische origine beschuldigd van frauduleuze praktijken.

Garzón bepaalde donderdag dat zijn 'voorarrest' nog twee jaar kan duren. Een nieuwe zitting staat voor 29 maart op de rol. Mohammed Zouyadi ontkende iets te maken te hebben gehad met terroristen zoals Mohammed Atta uit Duitsland. Atta was een van de plegers van de zelfmoordaanslagen in het noordoosten van de VS. Ook bestreed hij stukken waarin staat dat hij sprak over een met al-Qaeda in verband gebrachte verdachte, Imad Eddin Barakat Yarkas.

Zouyadi stelde over een andere Imad te hebben gesproken. Hij heeft Imad Eddin Barakat Yarkas, alias Abu Dahdah, wel eens ontmoet. Zouaydi kent verder geen enkele figuur die is aangehouden in verband met de aanslagen in Madrid, aldus de advocaat Manuel Tuero.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief