Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pakistan: Al-Zawahiri omsingeld

18 mrt 04

Bronnen rond de Pakistaanse regering hebben donderdagavond tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN bevestigd dat militairen de tweede man van het al-Qaedanetwerk, Ayman al-Zawahiri, hebben omsingeld nabij de grens met Afghanistan.

De Pakistaanse president Musharraf zei eerder tegen CNN alleen dat mogelijk een "belangrijk doel'' is omsingeld. Dat het om de Egyptenaar al-Zawahiri gaat wordt vooral afgeleid uit de hevigheid van verzet waarop Pakistaanse militairen en paramilitairen al sinds dinsdag stuiten in het zuiden van Waziristan. De al-Qaedatopman zou worden beschermd door zeker tweehonderd strijders. In de regio zou een zeer felle strijd worden geleverd.

De Verenigde Staten gaven Pakistan juist donderdag de status van 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'. Door de maatregel kan Pakistan onder meer gemakkelijker Amerikaanse wapens kopen.

De Pakistaanse strijdkrachten begonnen onlangs een offensief langs de grens met Afghanistan om al-Qaedaleden op te sporen. Het eerste doel is Osama bin Laden, die zich in het onherbergzame Afghaans-Pakistaanse grensgebied zou ophouden. In deze regio heeft het centrale Pakistaanse gezag overigens weinig in de melk te brokkelen. In het gebied maken stammen de dienst uit. Aan de Afghaanse zijde van de grens staan Amerikaanse militairen gereed om eventuele vluchtende al-Qaedaladen op te vangen.

Al-Zawahiri, vaak te zien in videoboodschappen van Osama bin Laden, geldt als de ideoloog van Al-Qaeda (De Basis). Volgens veel experts heeft de Egyptenaar een belangrijke taak bij de financiering van terreurdaden in de wereld. Al-Zawahiri zou ook het brein zijn achter de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Al-Zawahiri geldt als een van de oprichters van de Egyptische Islamitische Jihad, die volgens onderzoekers eind jaren negentig samensmolt met al-Qaeda. De Islamitische Jihad wordt verantwoordelijk gehouden voor de moordaanslag op de Egyptische president Anwar Sadat in 1981. Wegens zijn aandeel in deze aanslag werd Al-Zawahiri tot drie jaar cel veroordeeld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief