Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bolkestein: Turkije zal lid worden

18 mrt 04

Turkije zal lid worden van de Europese Unie. Het is alleen nog de vraag hoe en wanneer dat zal gebeuren. Dat zei eurocommissaris Bolkestein donderdag in een gesprek met de Tweede Kamer. Turkije nu nog afwijzen zou volgens de oud-VVD-leider "onbehoorlijk bestuur'' zijn.

Bolkestein beklaagde zich eerder nog al eens dat de Europese regeringsleiders in 1999 op een EU-top in Helsinki in nog geen drie minuten besloten over het kandidaat-lidmaatschap voor Turkije.

Donderdag zei hij dat het een feit is dat Turkije kandidaat is. "Het heeft geen zin om het daar niet mee eens te zijn. Het is een feit. Je kunt tegen een land dat zich veertig jaar geleden al aanmeldde niet zeggen: het spijt me, het loket is dicht. Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn.'' De Europese Unie bood Turkije al in 1963 uitzicht op een lidmaatschap.

Bolkestein sprak - "als ik even mag fantaseren'' - de verwachting uit dat Turkije in 2006 kan beginnen met de echte onderhandelingen met de EU over toetreding. Als dat een jaar of tien zou duren, kan het land in 2016 EU-lid worden. Pas dan kunnen de EU-landen referenda houden over die toetreding.

Toekomst
Bolkestein liet opnieuw weinig los over zijn eigen toekomst als eurocommissaris. Wel zei hij dat hij waarschijnlijk niet tot juni zal wachten voor hij besluit of hij nog een termijn in de Europese Commissie ambieert. Als hij wil blijven, zal het kabinet hem steunen. In juni moeten de EU-leiders een opvolger kiezen voor voorzitter Prodi van de Europese Commissie.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief