Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Offensief tegen al-Qaeda begonnen

19 mrt 04

De Pakistaanse regering is een groot offensief begonnen tegen een groep al-Qaeda-strijders, die zich verschanst in een fort bij de grens met Afghanistan. Dat meldt een woordvoerder van het Pakistaanse leger.

Pakistaanse troepen hebben het fort, met daarin zo'n 200 al-Qaeda-aanhangers, de afgelopen dagen omsingeld. Daarbij zouden door schotenwisselingen tientallen doden zijn gevallen. De al-Qaeda-leden hadden tot 08.00 uur vanmorgen de tijd gekregen om zich over te geven. Inmiddels zou de vesting worden aangevallen met helikopters.

Onder de strijders zou de tweede man van al-Qaeda zijn, Ayman al-Zawahiri. De Pakistaanse president Musharraf wilde in een interview met CNN niet bevestigen dat al-Zawahiri zich in het fort bevindt. Hij denkt wel dat er "een belangrijk persoon" in het fort zit, maar hij weet niet wie.

Musharraf zei verder dat het felle verzet van de al-Qaedastrijders erop wijst dat ze iets belangrijks verdedigen. Meestal maken de strijders zich uit de voeten bij de nadering van het Pakistaanse leger of Amerikaanse troepen.

Al-Zawahiri verkeert meestal in het gezelschap van al-Qaeda-leider Osama bin Laden. Volgens een Pakistaanse regeringsfunctionaris is dat nu niet het geval.

De Egyptenaar al-Zawahiri staat hoog op de Amerikaanse lijst van meest gezochte terroristen. De rechterhand van Osama bin Laden wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Dar es-Salaam en Nairobi in 1998. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een beloning van 25 miljoen dollar op het hoofd van de Egyptenaar gezet.

De beloning voor de tip die leidt tot de arrestatie van Bin Laden is door de Amerikaanse regering verdubbeld. Op het hoofd van de al-Qaeda-leider staat daardoor nu een bedrag van vijftig miljoen dollar. Het Huis van Afgevaardigden is unaniem akkoord gegaan met het voorstel van de regering-Bush.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief