Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Powell: oorlog in Irak niet oorzaak van geweld

19 mrt 04

De oorlog in Irak is niet de oorzaak van de instabiliteit in de wereld. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell vrijdag gezegd tijdens zijn verrassingsbezoek aan Bagdad. Volgens hem ligt de schuld bij de terroristen, die met hun aanvallen landen proberen te weerhouden van het opbouwen van een betere toekomst.

Powell arriveerde vrijdag onverwacht in Bagdad, aan de vooravond van de herdenking van de aanval op Irak. Zaterdag is het een jaar geleden dat de Amerikaans-Britse coalitie de aanval opende op het regime van Saddam Hoessein.

Powell verzekerde dat de coalitie in Irak "nog altijd sterk'' is, ondanks de uitspraken van de Spaanse kandidaat-premier José Luis Rodríguez Zapatero dat Spanje zich terugtrekt uit Irak.

Powell hield samen met de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, een persconferentie. Tientallen Arabische journalisten verlieten de bijeenkomst uit protest tegen de dood van twee medewerkers van de nieuwszender al-Arabiya. De twee werden donderdagavond bij een wegversperring per abuis beschoten door Amerikaanse militairen.

(Bron: ANP/AFP/DPA/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief