Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush wil gesloten front tegen terreur

19 mrt 04

De Amerikaanse president Bush heeft zijn "oude en gewaardeerde'' bondgenoten vrijdag opgeroepen de onenigheid over de oorlog in Irak terzijde te schuiven en nu een gesloten front te vormen in de strijd tegen het internationaal terrorisme. "We kunnen het er nu over eens zijn dat de val van Saddam Hoessein een bron van geweld, agressie en instabiliteit in het Midden-Oosten heeft weggenomen''.

Bush sprak vrijdag in het Witte Huis diplomatieke vertegenwoordigers toe van meer dan tachtig landen die de VS op enigerlei wijze in de strijd tegen terreur steunen. Daaronder is ook Nederland. De rede van het Amerikaanse staatshoofd stond net als een toespraak donderdag tot militairen, in het teken van de eerste 'verjaardag' van de Britse-Amerikaanse invasie van Irak. Ook zaterdag zal Bush daarover spreken, in Orlando in de staat Florida.

De toespraak vrijdag voor een internationaal gezelschap was volgens politieke waarnemers mede bedoeld als antwoord op kritiek van zijn Democratische tegenstrever bij de komende presidentsverkiezingen, John Kerry. Die heeft Bush ervan beschuldigd zichzelf door het eenzijdige optreden in Irak van bondgenoten af te keren. Bush wilde volgens commentatoren nu vooral laten zien dat hij de steun geniet van tientallen naties in de wereld.

De president maakte ook duidelijk dat aanslagen zoals die in Madrid juist mede tot doel hebben het internationale front tegen terroristen te breken. "Daarvoor moeten we niet zwichten'', aldus de president.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief