Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Prinses Juliana overleden

20 mrt 04

Prinses Juliana is zaterdagmorgen overleden. Ze is, in het bijzijn van prins Bernhard, koningin Beatrix, prinses Irene en prinses Margriet, om tien voor zes in haar slaap gestorven op paleis Soestdijk. Juliana is 94 jaar geworden.

De artsen hebben laten weten dat de prinses is overleden aan de gevolgen van een longontsteking, gecombineerd met algehele verzwakking van het gestel. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Premier Balkenende maakte het overlijden om 10.00 uur officieel bekend op radio en televisie. Hij betuigde zijn medeleven met de koninklijke familie. De premier noemde haar "een moeder van ons allen". Kenmerkend was haar menselijke benadering van het koningsschap. Daarmee heeft ze het hart van vele Nederlanders gewonnen, aldus Balkenende.

Prinses Juliana had geheugenproblemen en leefde al vijf jaar in de beslotenheid van paleis Soestdijk. Koningin Beatrix zei vorig jaar in de Kersttoespraak dat de dagen haar moeder erg zwaar vielen.

Juliana was van 1948 tot 1980 een erg geliefde koningin. In 1980 maakte Juliana bekend dat "haar krachten afnamen". Ze werd opgevolgd door haar oudste dochter Beatrix.

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina werd op 30 april 1909 in Den Haag geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In 1937 touwde ze met prins Bernhard van Lippe-Biesterveld. Ze kregen samen vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke, later Christina genoemd.

Uitvaart 30 maart

Prinses Juliana wordt op dinsdag 30 maart bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft. De uitvaartdienst begint om 12.30 uur. Welke plek de overleden prinses in de grafkelder krijgt, is nog onduidelijk. De bijzetting zelf krijgt een privé-karakter, net als de uitvaart van prins Claus, in oktober 2002.

Prinses Juliana wordt de komende dagen opgebaard in paleis Soestdijk. Woensdag brengen haar vier dochters het lichaam over naar paleis Noordeinde in Den Haag. Daar kan het publiek van donderdag tot en met zondag afscheid nemen.

Op verzoek van de prinses zelf wordt maar een korte periode van hofrouw gehouden. In die periode verschijnen de leden van het koninklijk huis niet in het openbaar. De hofrouw duurt tot en met 11 april, eerste Paasdag.

Door de korte periode van rouw kunnen het huwelijk van prins Johan-Friso en Mabel Wisse Smit op 24 april en de viering van Koninginnedag wel gewoon doorgaan. De koningin en haar familie gaan op 30 april naar de provincie Groningen.

Op woensdag kunnen Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders, diplomaten en hoofden van internationale organisaties de prinses de laatste eer bewijzen. Van donderdag tot en met zondag kan het publiek in paleis Noordeinde afscheid nemen van Juliana.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief