Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reacties op het overlijden van Juliana

20 mrt 04

"Vandaag is ons land in zekere zin zijn moeder kwijt geraakt. Wij herdenken haar met groot respect en zijn dankbaar voor alles wat prinses Juliana voor ons land heeft betekend." Dat zei premier Balkenende zaterdag naar aanleiding van het overlijden van prinses Juliana.

Balkenende loofde de warmte en de betrokkenheid die Juliana gedurende haar leven tentoonspreidde. Haar koningschap vervulde zij met met "grote plichtsbetrachting", maar "kenmerkend was haar menselijke benadering". Het heengaan van de prinses moet dan ook voor zeer velen als een "persoonlijk verlies" worden gevoeld, zei de premier.

Ook andere politici roemden in hun eerste reacties de warmte en moed van de prinses. "Met pijn in het hart heeft D66 het bericht gehoord van het overlijden van Juliana. Zij gaf op zeer menselijke wijze invulling aan het koningschap. Haar warmte en ongedwongenheid laten een dierbare herinnering na," zei D66-fractievoorzitter Dittrich.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen noemde het overlijden van prinses Juliana een "enorme slag voor de generatie die de Tweede-Wereldoorlog en de wederopbouw van Nederland hebben meegemaakt."

De fractievoorzitter van het CDA, Verhagen, zei: "Koningin Juliana was de koningin van de wederopbouw. Nederland verliest in haar een betrokken en warme persoonlijkheid." Volgens Verhagen wist Juliana "op een heel directe en open wijze invulling te geven aan het koningschap. Op een onconventionele en moedige manier steunde zij de Nederlanders in moeilijke tijden."

Voor de PvdA heeft Juliana "het Koninklijk Huis midden in de samenleving gezet" en was ze "altijd betrokken en medemenselijk en stond voor mensen die het moeilijk hadden".

De ChristenUnie herinnert Juliana als "gelovige vrouw", die voor haar morele opvattingen uitkwam. "Prinses Juliana was een bijzondere koningin. Zij laat een onvergetelijke indruk achter als koningin van het volk'', zo schreef de fractie in een eerste reactie.

De SP noemde de prinses "een markant persoon". En volgens fractievoorzitter Herben van de LPF zorgde Juliana ervoor "dat Nederland snel zijn vertrouwen herwon na vijf jaar bezettingsjaren".

De Belgische koning en de koning en koningin van Noorwegen hebben hun condoleances aan Beatrix gestuurd. De Surinaamse president Venetiaan zei dat de Surinaamse regering en het volk meeleven met de familie van Juliana. Venetiaan condoleert het Koninklijk Huis en het volk van Nederland met het overlijden van de prinses.

De bisschoppen van Nederland eren "de alom geliefde prinses Juliana, die voor de eenheid van het land van grote betekenis was." De protestantse kerken zijn "dankbaar voor haar grote inzet voor ons land".

MKB-Nederland beschouwt het overlijden van de prinses als "een gevoelig verlies voor zowel haar familie als voor alle burgers van Nederland". Ook de vakbeweging herinnert de prinses vooral als "de koningin van iedereen". De Oranjevereniging Oranje Nassau roemt "de eenvoudige persoonlijkheid" van "de moeder des vaderlands, die steeds een hartelijk woord voor iedereen had".

(Bron: ANP/NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief