Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Woede en dreiging na aanslag op Hamas-leider Yassin

22 mrt 04

Sjeik Ahmed Yassin, oprichter en geestelijk leider van de Palestijnse Hamas-beweging, is in de nacht van zondag op maandag gedood door het Israëlische leger. Meteen daarna gingen tienduizenden woedende Palestijnen in Gaza-stad de straat op. De Israëlische politie is in hoogste staat van alertheid gebracht, uit vrees voor wraakacties.

De gewapende tak van Hamas heeft gezegd "honderden'' Israëliërs uit wraak te zullen doden. Vanaf de Gazastrook zijn al enkele raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied, maar over slachtoffers of schade is niets duidelijk. De spanningen in de regio lopen steeds meer op.

Israëlische militairen hebben maandag twee Palestijnse tieners gedood die demonstreerden in Khan Yunis (Gazastrook). De Israëlische politie heeft maandag de hoogste staat van alertheid aangenomen als reactie op de moordaanslag op de Palestijnse sjeik Yassin. Alleen in geval van een ramp roept de Israëlische politie nog meer mensen op

De bijna dove en halfblinde sjeik werd getroffen door Israëlische raketten toen hij in zijn rolstoel in Gaza een moskee verliet. Nog negen mensen kwamen daarbij om. Maandagochtend is de begrafenis van Yassin in Gaza-stad begonnen. Volgens het leger was sjeik Yassin (67) "persoonlijk verantwoordelijk'' voor aanslagen waarbij talloze Israëliërs zijn omgekomen. Onderminister Zeev Boim van Defensie zei dat "geen terroristenleider immuun zal zijn''.

Eind vorig jaar ontsnapte sjeik Yassin al aan de dood, toen het leger een pand beschoot waar hij kort daarvoor had gegeten.

De Palestijnse leider Arafat veroordeelde de aanslag en kondigde drie dagen van rouw af. Yassins eigen Hamas-beweging stelde dat hij juist gematigd was. De Hamas-leiding zei dat de Israëlische premier Sharon de "poorten naar de hel'' heeft geopend. "Hij had Hamas onder controle en daarom is dit een gevaarlijke, laffe daad'' reageerde de Palestijnse premier Qurei. De al-Aqsa Martelaren Brigades, verantwoordelijk voor veel aanslagen, voorspelde wraakacties "binnen enkele uren''. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat zei nu voor veel meer geweld te vrezen.

Sharon heeft persoonlijk toezicht gehouden op de operatie om sjeik Yassin te elimineren, meldde de staatsradio in Israël. Volgens de Britse omroep BBC heeft de Israëlische regering, zij het niet unaniem, vorige week groen licht gegeven voor de aanval.

Directe aanleiding waren twee zelfmoordaanslagen vorige week in de havenstad Ashdod, waarbij tien Israëliërs en de twee daders om het leven kwamen. Sjeik Yassin had die aanslag gerechtvaardigd. Kort daarop zette het Israëlische leger al een offensief tegen de Palestijnen in, met onder meer luchtaanvallen op Rafah. De Israëlische minister Uzi Landau vergeleek Yassin met Osama bin Laden.

Meteen na de aanslag trokken tienduizenden boze en rouwende Palestijnen de straat op, veelal roepend om wraak. De luidsprekers van de moskeeën op de Westelijke Jordaanoever riepen op tot een algemene staking maandag. Winkels en scholen bleven spontaan dicht.

Israël heeft maandagochtend zowel de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever afgegrendeld, aldus het leger. In Israël bewaken duizenden agenten drukbezochte en strategische plaatsen, zoals overheidsgebouwen, zee- en luchthavens en olieraffinaderijen, maar ook in gevangenissen waar veel Hamas-aanhangers zitten is de beveiliging aangescherpt. Irak maakt zich op voor toenemende spanning tussen Amerikaanse militairen en moslimextremisten.

(Bron: ANP/RTR/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief