Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hamas zweert wraak; ook VS doelwit

22 mrt 04

Moslim-groeperingen over de hele wereld zullen samenwerken om de dood van Achmed Yassin te wreken. Dat heeft de militante Hamas-beweging laten weten na de moord op hun oprichter vanmorgen.

Ook de Verenigde Staten zouden het doelwit kunnen worden van vergeldingsacties, zo luidde de verklaring in een fax aan het Britse persbureau AP. "De joodse nationalisten zouden deze operatie nooit hebben uitgevoerd zonder instemming van de Amerikanen. En daarom moeten ook zij de verantwoordelijkheid nemen voor deze misdaad."

Met de dreigingen naar de VS toe heeft de militante groepering zijn tactiek gewijzigd. Hamas heeft tot dusver altijd gezegd dat het in conflict is met Israël en niet met de VS.

Het Franse persbureau AFP ontving een bericht van Hamas waarin staat dat de organisatie honderden Israëli's zal doden uit wraak voor de dood van sjeik Yassin.

Inmiddels is bij een grensovergang tussen de Gazastrook en Israël een luide explosie gehoord. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend.

Verdiend
De Israëlische onderminister van Defensie, Zeev Boim, zei in een reactie dat Yassin zijn dood verdiend heeft "vanwege al de terroristische aanslagen die door Hamas zijn gepleegd". De Israëlische regering heeft de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever inmiddels afgegrendeld.

De Palestijnse leider Arafat heeft de aanslag op Yassin veroordeeld. Hij sprak zijn afkeuring uit over "het misdrijf van de moord op de held martelaar Achmed Yassin". Arafat heeft drie dagen van officiële rouw afgekondigd.

De Palestijnse premier Qurei sprak van "een gevaarlijke en krankzinnige actie" van Israël. Volgens hem zijn de deuren geopend naar chaos: "Yassin controleerde Hamas en stond bekend als gematigd". Volgens de Hamas-leiding heeft de Israëlische premier Sharon "de poorten van de hel geopend".

Kalmte
De Verenigde Staten hebben alle partijen in het Midden-Oosten opgeroepen tot kalmte. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt Washington de ontwikkelingen op de voet en is er contact met zowel de Palestijnen als de Israëliërs.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief