Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rantissi nieuwe leider Hamas in Gaza

23 mrt 04

Abdel Aziz Rantissi is de nieuwe eerste man van Hamas op de Gazastrook. Hij volgt Achmed Yassin op, die maandag bij een Israëlische luchtaanval in Gaza-stad werd geliquideerd. De 54-jarige kinderarts is een van de bekendste woordvoerders van Hamas en staat bekend om zijn harde lijn. Rantissi ontsnapte in juni vorig jaar nog aan een Israëlische liquidatiepoging.

Rantissi liet op een rouwbijeenkomst weten dat Hamas de dood van zijn geestelijk leider Yassin zal wreken op de Israëliërs. "We zullen ze overal bevechten, we zullen ze overal treffen, we zullen ze overal achtervolgen."

Hamas heeft een collectief leiderschap, waarin Yassin een centrale rol vervulde. Vanuit Damascus zal Khaled Mashaal het algemene beleid uitzetten. De militaire tak van Hamas, Izzedine al Qassam, wordt ondergronds geleid. Het is niet duidelijk in hoeverre de politieke afdeling zelf beslist over doelen en timing van aanslagen.

De raketaanval op Yassin werd maandag scherp veroordeeld door de Europese Unie en Arabische landen, maar de VS stelde dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. Wel is Washington bezorgd over de spanning die de actie heeft veroorzaakt.

Na de liquidatie gingen ruim tweehonderdduizend Palestijnen in de bezette gebieden de straat op en driegden radicale groeperingen met vergeldingsacties. De Israëlische minister van Defensie Shaul Mofaz verdedigde de actie door erop te wijzen dat Hamas verantwoordelijk is voor honderden aanslagen, waarbij 377 Israëliërs omkwamen en meer dan 2000 gewonden vielen.

De liquidatie kan in Israël op brede steun onder de bevolking rekenen, blijkt uit een peiling in de krant Yediot Ahronot. Van de ondervraagden vreest 81 procent wel dat het aantal aanslagen door radicale Palestijnse groeperingen nu zal toenemen.

Israël is op zijn hoede voor aanslagen in binnen- en buitenland. Bij de grens met Libanon zijn troepen samengetrokken na beschietingen door Hezbollah. Tanks zijn vannacht de Gazastrook ingereden nadat militante Palestijnen van daaruit vier raketgranaten hadden afgeschoten op Israël.

De Israëlische regering heeft Hamas tot een "strategische vijand van Israël" verklaard. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakte na een urenlange vergadering bekend dat het beleid erop gericht is alle leiders van Hamas te liquideren. Ook kondigde Israël aan de invallen in de Palestijnse gebieden op te voeren.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief