Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Clarke: Bush onderschatte al-Qaeda

24 mrt 04

Richard Clarke, voormalig terrorisme-adviseur van het Witte Huis, heeft herhaald dat de Bush-regering zijn waarschuwingen over de dreiging van al-Qaeda in de wind heeft geslagen. In een twee dagen geleden verschenen boek stelde hij al dat Bush zich voor de aanslagen van 11 september 2001 blind staarde op Irak.

De regering-Bush onderschatte de dreiging van terrorisme voor 11 september 2001, vertelde Clarke de commissie die onderzoek doet naar de tereurdreiging voor de aanslagen van 11 september en de aanpak in de nasleep daarvan. "Hoewel ik bleef zeggen dat het een urgent probleem was, denk ik niet dat er ooit op die manier mee om is gegaan vóór de aanslagen", aldus Clarke.

CIA-directeur George Tenet ontkende eerder vandaag dat de regering de dreiging van al-Qaeda 11 september 2001 onderschatte. Tenet zei dat de regeringen van Clinton en Bush serieus hebben getracht het netwerk van Bin Laden te ontwrichten.

Tenet wees erop dat de CIA voor 2001 wel degelijk een aantal terroristische complotten had verstoord, onder meer in de aanloop naar de festiviteiten rond de millenniumwisseling. De VS was voor de aanslagen op het WTC en het Pentagon echter niet "systematisch beschermd" tegen terrorisme.

De CIA hield de activiteiten van Osama Bin Laden sinds het begin van de jaren negentig in de gaten. In 1996 was zelfs een speciale eenhied gevormd om de al-Qaeda-leider op te sporen. Dat hij niet werd opgepakt had mede te maken met verwarring over de bevoegdheid van de CIA om Bin Laden te doden.

Medewerkers van nationale veiligheidsraad hadden de CIA laten weten dat de dient die bevoegdheid had, blijkt uit een rapport van de commissie. CIA-functionarissen, onder wie Tenet, zeiden volgens hetzelfde rapport "dat zij een andere boodschap te horen hadden gekregen".

Het is echter de vraag of de aanslagen van 11 september zouden zijn voorkomen als Bin Laden was aangehouden, zei Tenet. "Ik denk het niet. Dit complot liep al en ik geloof niet dat het doden van een persoon, zelfs Bin Laden in dit geval, het nog had kunnen tegenhouden."

Gisteren verschenen al topfunctionarissen uit de regeringen-Bush en -Clinton voor de commissie. Ex-minister Albright van Buitenlandse Zaken en de huidige minister van Defensie Donald Rumsfeld verdedigden hun beleid. Ze verwezen beiden naar informatie die ze van inlichtingendiensten hadden gekregen. Die informatie zou niet voldoende aanleiding hebben gegeven om voor de 11 september-aanslagen grootschalig militair op te treden tegen al-Qaeda.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief