Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dutroux: na sleutels in zout nu het scheermesje

24 mrt 04

Wie in België de naam van Marc Dutroux laat vallen, komt al snel dichtbij de alarmknop. Vorige week woensdag ontstond al grote opschudding na de vondst van sleutels van handboeien in een zak zout vlakbij Dutroux' cel. Een week later was er meteen sprake van nieuwe commotie nadat een wegwerpscheermesje werd aangetroffen in de arrestantenwagen, waarmee Dutroux dagelijks van de gevangenis van Aarlen naar de rechtbank wordt vervoerd.

De directeur-generaal van de strafinrichtingen, John van Acker, sloot woensdagavond elk verband tussen het scheermesje en het proces-Dutroux uit. De herkomst van het mesje is niet op te sporen, verklaarde hij tegen het Belgische persbureau Belga. Er komt geen intern onderzoek naar het incident.

Een woordvoerder van de rechtbank in Aarlen had eerder woensdagavond al verklaard dat ook justitie het "non-event" niet uitzoekt. "Er zijn tussendoor ook andere mensen met deze wagen
vervoerd", aldus de woordvoerder. "Wellicht hebben die het mesje in het voertuig achtergelaten."

Het scheermesje is maandagochtend al gevonden, voordat Dutroux in de boevenwagen stapte. De vondst werd woensdagavond bekendgemaakt.

Het onderzoek naar de vondst van de sleutels van de handboeien is nog niet afgerond. Wel staat vast dat de weliswaar oude en licht verroeste sleutels gewoon passen op de nieuwe handboeien die Dutroux en zijn drie medeverdachten dragen bij het vervoer tussen gevangenis en rechtbank.

Eerder was er al de nodige commotie over de deuren van de arrestantenwagen, die niet goed sloten of tijdens het vervoer open vielen. Verder is een cipier in Aarlen al geschorst, omdat hij foto's van Dutroux in zijn cel maakte en verkocht aan het Belgische weekblad La Libre Match.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief