Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon wil zes nederzettingen op Westoever opgeven

25 mrt 04

De Israëlische premier Sharon wil zes nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opgeven in ruil voor Amerikaanse steun voor zijn plan voor volledige Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz donderdag.

Een naaste medewerker van Sharon voerde de afgelopen twee dagen overleg in Washington over mogelijke Amerikaanse consessies aan Israël in ruil voor de terugtrekking. De zes kleine nederzettingen zijn gesitueerd in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Sharon wil onder meer dat de Amerikaanse regering Israëls recht erkent om de grote nederzettingen op de Westoever te behouden.

Bovendien wil hij dat Washington verklaart dat Palestijnse vluchtelingen geen recht op terugkeer naar Israël hebben na de stichting van een Palestijnse staat.

De ontruimingen staan op de agenda voor de volgende ontmoeting tussen Sharon en Bush, die mogelijk op 14 april plaatsheeft. Op de Westelijke Jordaanoever wonen 230.000 Israëliërs. De nederzettingen die Sharon wil opgegeven zijn Ganim, Kadim, Komesh, Sa-Nur, Mevo Dotan en Hermesh.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief