Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gijs de Vries benoemd tot Europees terreurbestrijder

25 mrt 04

Oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Gijs de Vries (VVD) is donderdag op de top van EU-regeringsleiders benoemd tot Europees coördinator terreurbestrijding. Dat hebben Nederlandse bronnen in Brussel donderdagavond bevestigd. De naam van De Vries circuleerde al een week in Brussel.

Hij moet in juni al concrete verbeteringen voorstellen voor de terreurbestrijding in Europa. De Vries zal die taak moeten uitvoeren met EU-gezant voor het buitenland Solana, die zijn rechtstreekse chef zal zijn. De benoeming geschiedde ook op voorstel van Solana. De regeringsleiders stemden unaniem in met De Vries.

De 48-jarige De Vries was tussen 1998 en 2002 op het ministerie van Binnenlandse Zaken staatssecretaris voor koninkrijksrelaties en onder meer rampenbestrijding. Daarvoor zat hij voor de VVD in het Europees Parlement en was hij ook vier jaar voorzitter van de liberale ELDR-fractie in Straatsburg.

Daarna zat hij korte tijd in de Tweede Kamer en was hij afgevaardigde van de Nederlandse regering in de Europese Conventie, de breed samengestelde vergadering van EU-vertegenwoordigers die een Europese grondwet heeft voorbereid.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief