Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'VS willen Arafat niet beschermen'

27 mrt 04

De Verenigde Staten willen de Palestijnse leider Yasser Arafat geen veiligheidsgarantie geven. Dat meldt de Israëlische krant Maariv. Arafat had de CIA om bescherming gevraagd nadat de Israëlische legerleider Yaalon had laten doorschemeren dat de Palestijnse leider hetzelfde lot zou kunnen wachten als sjeik Yassin. De geestelijk leider van Hamas werd afgelopen maandag door Israël gedood.

Volgens Maariv heeft het Israëlische kabinet nog geen beslissing genomen om Arafat te vermoorden. De krant schrijft dat het kabinet bewust vaag is over de plannen om twijfel en onzekerheid te zaaien bij de Palestijnse leiders. Israël heeft al wel laten weten door te zullen gaan met de liquidatie van Hamas-leiders. Het belangrijkste doelwit is Yassins opvolger al-Rantissi.

Op de Israëlische lijst van te vermoorden leiders staat ook Hezbollah-leider Nasrallah. Als Israël besluit hem te liquideren, dan zal het dat moeten doen in Libanon. Een dergelijke actie kan Israël opnieuw op zware internationale kritiek komen te staan. De liquidatie van Yassin viel ook al slecht bij de internationale gemeenschap.

Israëlische kabinetsleden hebben al vaker laten doorschemeren van de Palestijnse leider af te willen. Ze denken daarbij in eerste instantie aan verbanning. Sommige minister spraken ook openlijk over het vermoorden van Arafat. Telkens werd dat tegengesproken door premier Sharon.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief