Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zoon Sharon moet documenten overhandigen

29 mrt 04

De zoon van de Israëlische premier Ariel Sharon moet documenten overhandigen die belangrijk zijn voor het corruptieonderzoek dat Sharon zijn positie kan kosten. Dat heeft de Israëlische Hoge Raad maandag besloten.

De hoogste openbare aanklager van Israël heeft zondag officieel aanbevolen premier Sharon te vervolgen wegens corruptie. Sharon zou, toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was, steekpenningen van de projectontwikkelaar Appel hebben aangenomen.

Appel nam Sharons onervaren zoon Gilad in dienst als adviseur voor een vakantiepark op een Grieks eiland en zou hem honderdduizenden dollars hebben toegeschoven. Sharon zou op zijn beurt bij de Griekse regering een goed woordje hebben gedaan voor het eilandproject.

Sharons twee zonen zouden ook een lening van 1,5 miljoen dollar van een Zuid-Afrikaanse zakenman hebben gebruikt voor een verkiezingscampagne van Sharon. Buitenlandse financiëring voor politieke partijen is verboden in Israël.

De procureur-generaal Mazuz moet uiteindelijk een beslissing nemen over de vervolging van de premier. Sharon zou in dat geval moeten aftreden, vinden zowel de coalitiepartijen als de oppositie.

Vice-premier Olmert is ervan overtuigd dat Sharon voorlopig geen politieke conclusies trekt uit het onderzoek. "Sharon gaat door als eerste minister. Hij is twee keer overtuigend gekozen'', zei Olmert maandag.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief