Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ruzie tussen politie en OM schokt Kamer

29 mrt 04

De politietop en het college van procureurs-generaal hebben ruzie over het door de politie te voeren beleid. De Tweede Kamer wil volgende week een spoeddebat met minister Remkes van Binnenlandse Zaken over de kwestie.

De scheidend hoofdcommissaris van de politie Amsterdam-Amstelland, J. Kuiper, legde donderdag in een interview met de Volkskrant de schuld van de communicatiekloof tussen politie en het Openbaar Ministerie (OM) bij de baas van het OM, J. de Wijkerslooth. Kuiper verwijt de voorzitter van het college vanprocureurs-generaal op zo'n grote afstand te staan van de politie "dat er niets is wat ons bindt''.

De hoofdcommissaris sloeg aan op de kritiek die De Wijkerslooth uitte op de wens van de politie om meer preventief op te kunnen treden. De Wijkerslooth zei niet te zitten wachten op de nieuwehandhavingsfilosofie "tegenhouden'' en wil dat de politie zich vooral bezig blijft houden met opsporing. Maar volgens Kuiper wordt Nederland er met dit soort "tunneldenken'' niet veiliger op.

Zijn uitspraken kwamen Kuiper onmiddellijk op forse kritiek te staan van het OM, de Tweede Kamer en de Amsterdamse burgemeester Cohen in zijn rol als korpsbeheerder. Het OM noemde de aanval van Kuiper op De Wijkerslooth " onzinnig''. "Dit type reactie isonbehoorlijk, er wordt op de man gespeeld'', aldus een woordvoerder van het college.

D66, GroenLinks en het CDA reageerden geschokt op het conflict en willen een spoeddebat met de verantwoordelijke minister Remkes. Fractievoorzitter Dittrich (D66) noemde het "onacceptabel dat twee staatsorganen over veiligheid elkaar de tent uitvechten''. Voor het CDA moet het duidelijk worden of de politie het OM accepteert als orgaan dat de opsporing aanstuurt. GroenLinks vindt dat de ministers Remkes en Donner van Jusitite er voor moeten zorgen dat de neuzen van het "kiftende duo'' weer snel in dezelfde richting staan.

In de loop van donderdag bond Kuiper wat in nadat hij ook door Cohen op de vingers was getikt. De hoofdcommissaris had niet zo lichtgeraakt moeten reageren op de kritiek van De Wijkerslooth,meende de korpsbeheerder. Kuipers gaf vervolgens aan dat zijn opmerkingen niet persoonlijk bedoeld waren.

Openlijke steun voor zijn verhaal kreeg Kuipers nauwelijks. Alleen de Utrechtse korpschef P. Vogelzang liet via zijn woordvoerder weten dat hij het eens was met de uitspraken van zijn collega Kuiper. De andere korpschefs, inclusief de Groningse hoofdcommissaris B. Welten, hielden hun mond. Welten is de enige andere hoge politiefunctionaris die in het openbaar soortgelijke kritiek op De Wijkerslooth heeft geleverd. De Groningse politiechefvolgt echter binnenkort zijn Amsterdamse collega op.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief