Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Protest tegen hoger onderwijsbeleid

26 mrt 04

Ongeveer tweeduizend studenten hebben in Amsterdam gedemonstreerd tegen het hoger-onderwijsbeleid van staatssecretaris Nijs van Onderwijs. Nijs wil onder meer het collegegeld verhogen en strengere selectiecriteria voor de opleidingen mogelijk maken.

Studenten liepen vanaf de Dam een rondje door de stad. Ze riepen leuzen als "Hé, ho, onderwijs verneuk je zo" en droegen spandoeken met teksten als "Staatssecretaris, zeg dat het niet waar is". Studenten zijn bang dat studeren straks alleen nog voor de rijken mogelijk is.

De demonstratie werd georganiseerd door het Platform Puinhoop en ondersteund door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) en een aantal jongerenorganisaties. De studenten hopen met hun protest de Tweede Kamer achter zich te krijgen die op 5 april over de onderwijsplannen vergadert.

De Onderwijsraad presenteerde eerder vandaag een advies over het hoger onderwijs. Om topuniversiteiten te krijgen, moet Nederland veel meer geld in het hoger onderwijs stoppen, schrijft de raad. Anders zit "een Nederlandse Harvard" er niet in. De Onderwijsraad reageert hiermee op het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan (HOOP) dat het kabinet in januari lanceerde.

De raad staat achter de ambities van het kabinet om een sterkere positie in Europa te krijgen en te streven naar meer hogeropgeleiden en een betere uitwisseling van kennis met het bedrijfsleven. De raad denkt echter dat de ambities pas haalbaar zijn als de bezuinigingen op het hoger onderwijs worden teruggedraaid. Ook het bedrijfsleven zou meer kunnen investeren in het onderwijs en studenten zouden meer kunnen betalen voor hun masteropleiding.

Staatssecretaris Nijs zegt dat het huidige onderwijsbudget van het kabinet volstaat om HOOP uit te voeren. Ze vindt dat universiteiten voldoende geld hebben om zich beter te profileren. Ook kunnen ze eerstejaars gaan selecteren en de hoogte van het collegegeld voor sommige studies verhogen. Nijs: "Extra geld is absoluut geen garantie voor het realiseren van een Harvard in Nederland."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief