Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Donner naar VS voor nauwere samenwerking

30 mrt 04

Minister Donner (Justitie) hoopt woensdag en donderdag afspraken te kunnen maken met de regering in de Verenigde Staten over nauwere samenwerking op het gebied van drugsbestrijding, uitlevering en terrorisme. Hij zal daar onder andere spreken met de ministers Ridge van Binnenlandse Veiligheid en Ashcroft van Justitie.

De afspraken borduren voort op de zogeheten Agreed Steps die zij vorig jaar al overeenkwamen. Daarin staat onder meer dat Nederland en de VS de aanpak van de drugscriminaliteit beter gaan coördineren, met bijvoorbeeld gezamenlijke opsporingsteams. Ook spraken de twee landen toen af om beter te gaan samenwerken bij de bescherming van transport en infrastructuur, met het oog op de dreiging van terrorisme.

De afspraken met de VS liggen gevoelig bij de linkse partijen in de Tweede Kamer. Die vragen zich bijvoorbeeld af of er wel voldoende controle is op de Amerikaanse agenten en andere
ambtenaren die op Nederlands grondgebied actief zijn. Volgens Donner moeten die zich gewoon houden aan de Nederlandse wet. Het is niet precies bekend hoeveel Amerikanen hier actief zijn. De afspraak met de VS is dat dit aantal "binnen redelijke grenzen'' blijft.

Het bezoek heeft extra lading gekregen omdat het de eerste Europese delegatie is die de VS bezoekt na de aanslagen op 11 maart in Madrid. Verder wordt er gesproken over het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van dit jaar.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief