Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Koningin Juliana bijgezet in koninklijke grafkelder

30 mrt 04

Koningin Juliana is in de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet in de koninklijke grafkelder. Prins Bernhard, zijn vier dochters en mr. Pieter van Vollenhoven daalden na Juliana af in de grafkelder.

De kist werd geplaatst in het voorportaal. Later zal die definitief worden geplaatst. Hiervoor was door het hof gekozen om te voorkomen dat de familie lang moest wachten voordat ze de kelder kon betreden, zoals in oktober 2002 het geval was bij de bijzetting van prins Claus.

De dochters van Juliana en prins Bernhard bleven met Pieter van Vollenhoven enkele minuten in de grafkelder voordat zij weer terugkeerden naar hun plaats in de kerk. Op het moment van de bijzetting heeft Juliana weer de officiële titel koningin gekregen.

Aan het begin van de dienst zong prinses Christina het lied It's a gift to be simple. Koningin Juliana had zelf de wens uitgesproken dat haar dochter bij de uitvaart zou zingen, zei predikante Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh in haar welkomstwoord.

Mr. Pieter van Vollenhoven droeg aan het begin van de dienst een kussen met onderscheidingen van de overleden koningin de Nieuwe Kerk in. De kleinkinderen van Juliana staken kaarsen aan rond de kist van de overleden koningin. Kroonprins Willem-Alexander ontstak de eerste kaars. Daarna las elk van de kleinkinderen een bijbeltekst over het licht.

De plechtigheid werd naast de koninklijke familie bijgewoond door honderden binnen- en buitenlandse aanwezigen en afgevaardigden van de Europese koningshuizen. Ook prinses Margarita was aanwezig, in gezelschap van haar tweelingbroer Jaime.

Van de buitenlandse vorstenhuizen woonden onder anderen de Spaanse koning Juan Carlos, de Britse prins Philip, de Belgische koning Albert II, Carl XVI Gustav van Zweden, de Deense koningin Margarethe en de Noorse kroonprins-regent Haakon de dienst bij.

Koningin Juliana was ervan overtuigd dat sterven een overgang is naar "licht en geborgenheid in Gods Liefde", vertelde de remonstrantse predikante W. Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh. Daarom had ze gekozen voor wit als kleurzetting voor de uitvaart.

Koningin Beatrix en haar zusters waren naar de wens van de koningin vrijwel geheel in het wit gekleed. Om dezelfde reden had de overleden koningin het blijde opstandingslied 'A toi la gloire' (U zij de glorie) als openingslied gekozen.

Ook de overige muziek tijdens de dienst had een lichte toon. Onder andere de Gymnopédies van Erik Satie, Morgenstimmung uit de Peer Gynt Suite van Edvard Grieg koraalvariaties van Felix Mendelssohn werden gespeeld.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief