Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spaans onderzoek naar Marokkaanse cel

30 mrt 04

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Acebes heeft gezegd dat het onderzoek naar de aanslagen in Madrid zich steeds meer richt op één extremistische organisatie: de Marokkaanse Islamitische Strijders Groep.

In de Spaanse media werd eerder al gespeculeerd dat de groep betrokken zou kunnen zijn bij de bomaanslagen, waarbij 191 mensen het leven verloren. Het is nu voor het eerst dat een Spaanse minister de groep bij de naam noemt. Het onderzoek richt zich ook op het brein achter de aanslagen.

In verband met de aanslagen werden vandaag opnieuw drie mensen opgepakt. Het gaat om twee Syriërs en een zwager van een Spanjaard die de dynamiet zou hebben geleverd. In totaal zitten nu achttien mensen vast, onder wie tien Marokkanen. Minister Acebes verwacht de komende dagen nog meer arrestaties.

De Marokkaanse recherche richtte zich al eerder op de Marokkaanse Islamitische Strijders Groep en het verwante Salafia Jihadia. Deze laatste groep zou bij de aanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca betrokken zijn geweest. Daarbij kwamen 45 mensen om het leven, inclusief de twaalf zelfmoordernaars.

De Islamistische Strijders Groep zou volgens een Amerikaans terrorisme-onderzoek eind jaren 90 in Marokko zijn opgericht. Leden van de organisatie zouden in Afghaanse trainingskampen zijn opgeleid. De groep onderhoudt nauwe contacten met andere Noord-Afrikaanse terreurnetwerken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief