Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Britse arrestanten wilden aanslag op publiek plegen'

31 mrt 04

De acht Britten die dinsdag zijn aangehouden op verdenking van terrorisme, zouden van plan zijn geweest een bomaanslag op het publiek te plegen. Dat meldde de internetsite van de BBC woensdag op basis van bronnen in de omgeving van het onderzoek.

De politie legde woensdag tijdens een reeks huiszoekingen beslag op 500 kilo ammoniumnitraat, een stof die de basis vormde voor de bommen die in oktober 2002 op Bali meer dan tweehonderd levens eisten.

Het verhoor van de acht verdachten ging woensdag door. De mannen, die vermoedelijk van Pakistaanse afkomst zijn, kunnen op basis van de Britse antiterreurwetgeving twee weken worden vastgehouden.

Volgens bronnen van de BBC zijn de aanhoudingen verricht na infiltratie in vermeende extremistische islamitische groeperingen. Daarbij zou zijn gebleken dat het doelwit van de geplande bomaanslag niet een militair object of een overheidsinstelling zou zijn.

De operatie van dinsdag was volgens de politie de grootste actie tegen het terrorisme van de laatste maanden. Het hoofd van de antiterrorismedienst van Scotland Yard, Peter Clarke, zei dat de aanhoudingen en de huiszoekingen van dinsdag niet in verband stonden met de aanslagen van 11 maart in Madrid.

De politie zou inmiddels aanwijzingen hebben over de manier waarop de verdachten aan het ammoniumnitraat zijn gekomen. De verkoop daarvan is in de Europese Unie aan strikte regels gebonden.

Britse moslimleiders hebben de imams in heel Groot-Brittannië woensdag opgeroepen de politie te helpen in de strijd tegen het terrorisme. "De moslimraad stuurt brieven naar meer dan duizend moskeeën waarin wij de imams eraan herinneren dat wij allemaal - moslims en niet-moslims - bedreigd worden door het terrorisme'', zei een woordvoerder van de Muslim Council of Britain woensdag. Hij zei dat de moslimleiders bang zijn voor negatieve gevolgen voor de meer dan twee miljoen moslims in Groot-Brittannië als daar een terroristische aanslag gepleegd zou worden. Zij vrezen in een dergelijk geval met name de reacties van extreemrechtse organisaties.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief