Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Buitenlanders gedood bij aanslagen Irak

31 mrt 04

Door geweld ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn woensdagochtend zeker zeven personen omgekomen. Onder hen zijn vijf militairen van de door de Amerikanen geleide coalitie.

De militairen reden in een auto in de provincie al-Anbar toen aan de kant van de weg een explosief ontplofte. Een Amerikaanse legerwoordvoerder kon niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers. De aanslag is de bloedigste op leden van de internationale troepenmacht sinds op 8 januari nabij Fallujah negen inzittenden van een helikopter omkwamen.

In Falluja hebben aanvallers woensdag ten minste twee personen gedood. Het gaat vermoedelijk om buitenlanders, aldus de politie. De slachtoffers zaten in twee witte terreinwagens, die gewapende mannen in het centrum van Fallujah tot stoppen dwongen. De mannen schoten de inzittenden dood en staken de voertuigen in brand.

Ooggetuigen zagen hoe ten minste één lichaam naar buiten werd gedragen, waarna tientallen omstanders het lijk vertrapten en met schoppen te lijf gingen. De menigte hakte lichaamsdelen af en schreeuwde leuzen als Lang leve Islam en God is groot.

In al-Anbar, waar ook Fallujah ligt, zijn vooral Amerikaanse mariniers gelegerd. De provincie is al een jaar lang het toneel van aanslagen tegen de bezettingsmacht.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief