Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Qurei: Gaza-terugtrekking kan vrede bevorderen

31 mrt 04

De Palestijnse premier Achmed Qurei heeft woensdag voor het eerst gezegd dat een Israëlische terugtrekking uit Gaza de stukgelopen vredesonderhandelingen nieuw leven kan inblazen. Hij voegde er wel aan toe dat de stap gepaard moet gaan met terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever.

"Het voorstel om zich uit Gaza terug te trekken kan een kans zijn en we moeten allemaal samenwerken om deze kans op een wijze en moedige manier te grijpen'', aldus Qurei tegen parlementariërs in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse regeringsleider veroordeelde ook de Palestijnse zelfmoordaanslagen en noemde die een obstakel op de weg naar vrede. Hij riep op tot samenwerking tussen Israël en de Palestijnen, om te voorkomen dat we "in een val lopen''. Het plan krijgt pas zin, als het wordt gevolgd door een hervatting van het vredesproces en de volledige terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever, aldus Qurei.

De terugtrekking uit de Gazastrook is een plan uit de koker van de Israëlische premier Ariel Sharon. Zijn Likud-partij houdt er binnenkort een referendum over. Op de Westelijke Jordaanoever, waar de meeste Israëlische enclaves liggen, wil Sharon slechts enkele nederzettingen ontruimen.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief