Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iraki's slepen met Amerikaanse lijken

31 mrt 04

Iraki's hebben woensdag lijken van buitenlanders door de Iraakse stad Fallujah gesleept. Het ging om de verbrande lichamen van vier Amerikanen, die om het leven waren gekomen door een aanval op hun voertuigen. Een razende menigte bewerkte sommige lijken met ijzeren staven. Zeker twee lijken werden aan een brug opgehangen. De slachtoffer van de geweldsorgie waren aannemers die voor de Amerikaanse strijdkrachten werkten.

Het incident roept herinneringen op aan Somalië 1993, toen Somaliërs het lijk van een Amerikaanse soldaat door de hoofdstad Mogadishu sleepten. De beelden destijds leidden bij de Amerikanen tot woedende reacties en tot een discussie over de Amerikaanse aanwezigheid in het Afrikaanse land. Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde woensdag in een eerste reactie dat Washington niet van zijn koers in het land zal afwijken en eind juni de macht zal overdragen.

Fallujah, bijna vijftig kilometer ten westen van Bagdad, geldt als een haard van verzet tegen de internationale coalitietroepen in het Arabische land. Het viertal reed in twee terreinwagens door de stad, toen onbekenden handgranaten naar de voertuigen gooiden. Bij de aanval zou ook zijn geschoten. De wagens vlogen in brand. De verbrande lichamen werden uit de voertuigen getrokken, geslagen en weggesleept.

Sommigen in de uitzinnige menigte maakten een vreugdedans en overwinningstekens. Enkelen riepen Lang Leve Fallujah en Allah Is Groot. "Dit is het lot van alle Amerikanen die naar Fallujah komen", riep een van de Iraki's.

Behalve de vier medewerkers van de Amerikaanse bezettingsmacht, werden woensdag ook vijf Amerikaanse militairen het slachtoffer van het Iraakse verzet. Net buiten Fallujah stierf het vijftal door een explosie langs de weg.Een bom ontplofte op het moment dat een konvooi van het Amerikaanse leger langs reed. De aanslag geldt als de bloedigste op leden van de internationale troepenmacht in weken.

Ten zuidwesten van de plaats Basra raakten zeker drie Britse militairen gewond door een bomexplosie. Volgen de Britse strijdkrachten reden zij in een konvooi toen er een bom langs de weg afging.

De Britse regering heeft Nederland woensdag gevraagd langer in Irak te blijven. Minister Hoon van Defensie deed dat in een gesprek met minister Kamp in Londen. De 1200 Nederlandse militairen in Irak vallen onder het commando van een Britse divisiecommandant.

Hoon zei tegen Kamp dat het vanuit politiek en militair oogpunt bijzonder belangrijk is als Nederland in Irak blijft. Kamp antwoordde Hoon dat het kabinet in april of mei een besluit zal nemen over verlenging van de missie en dat daarna het parlement zich er nog over moet uitspreken. Hoon zei dat de Britten zo lang als nodig is in Irak zullen blijven.

Eerder vroegen VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de Amerikaanse minister Rumsfeld van Defensie Nederland ook al langer bij te dragen aan de stabiliteit en wederopbouw in Irak. Het kabinet zal de verzoeken van de VN, de Amerikanen en de Britten nadrukkelijk meenemen bij het uiteindelijke kabinetsbesluit, aldus Kamps woordvoerder.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief