Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA: grenzen open voor hoogopgeleide immigranten

1 apr 04

Nederland moet terughoudend zijn met de toelating van kansarme immigranten, maar royaal zijn voor hoogopgeleide vreemdelingen. Dat is een van de onderdelen van het integratieplan van de PvdA, zo melden ingewijden. De PvdA presenteert het plan vrijdag presenteren.

Omdat Nederland als gevolg van de vergrijzing te maken krijgt met een tekort aan arbeidskrachten, moeten hoogopgeleiden uit het buitenland meer kans krijgen om hier aan de slag te gaan. Voor middengroepen moet er een soort van roulatiesysteem komen, waardoor zij na een periode in Nederland eerst het land uitmoeten om vervolgens weer toegelaten te kunnen worden. Immigratie van laagopgeleiden moet worden ontmoedigd, vindt de PvdA.

Verder moeten minderheden beter worden gespreid. Om dit te bereiken stelt de PvdA voor dat rijke randgemeenten de verplichting krijgen om meer goedkope woningen bouwen. Grote steden moeten juist meer duurdere huizen krijgen.

De PvdA ziet niets in de kabinetsvoorstellen voor strengere eisen aan huwelijksmigratie. Het opleidingsniveau van deze groep moet omhoog maar de eisen moeten blijven zoals ze nu zijn: 100 procent van het minimumloon en 18 jaar. Het kabinet wil dat dat 120 procent en 21 jaar wordt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief