Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD-leider Van Aartsen ongedeerd na aanrijding

1 apr 04

VVD-fractieleider Van Aartsen is donderdag ongedeerd gebleven toen hij in het centrum van Den Haag van achteren werd aangereden. Justitie heeft geen aanwijzingen dat de aanrijding een geplande of gecoördineerde actie was. De politie heeft de vermoedelijke dader, een vrouw van 41 jaar, in de loop van de dag in haar woonplaats Enschede aangehouden, meldde justitie.

Van Aartsen werd aangereden, toen hij op het plantsoen voor Hotel Des Indes aan het Lange Voorhout werd gefotografeerd voor een reportage over veiligheid in Elsevier. Daarbij raakte zijn woordvoerder gewond aan een schouder. De politicus en zijn woordvoerder hebben inmiddels een verklaring bij de politie afgelegd.

Volgens fotograaf Marco Bakker, die de foto's van de VVD-leider zou maken, had de vrouw eerst een discussie met een portier van Des Indes. "Mevrouw, wat doet u nou'', zei Van Aartsen tegen haar, nadat hij was geschept. Ze reed door, maar kwam vast te zitten in het verkeer. Omstanders wisten haar in eerste instantie vast te houden, maar ze ontkwam.

De politie schakelde een helicopter in en zette het Lange Voorhout af, maar de vrouw werd niet gevonden. Zij liet een zwarte Renault Mégane achter.

De politiek reageerde geschokt. Alleen D66-leider Dittrich hield het hoofd koel. Hij zei dat het incident niet mag leiden tot voorbarige reacties. "We moeten eerst op een rijtje zien te krijgen wat er precies is gebeurd, en niet meteen in paniek raken.''

Premier Balkenende was volgens zijn voorlichter "net als iedereen vreselijk geschrokken''. Omdat de achtergrond van de gebeurtenissen nog onvoldoende helder was, had hij verder geen commentaar. Ook voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer zei vreselijk geschrokken te zijn. CDA-fractievoorzitter Verhagen sprak zelfs van een "doelbewuste actie'' om de VVD-voorman te raken. Hij verwees in zijn commentaar naar de moord op Fortuyn.

PvdA-leider Bos noemde het "verschrikkelijk voor Van Aartsen'' en GroenLinks-fractievoorzitter Halsema gebruikte de woorden "beangstigend en stuitend''. Haar LPF-collega Herben wilde eerst meer over de achtergronden weten, voordat hij een reactie wilde geven.

Dittrich onderstreepte dat het "van groot belang is dat politici gewoon op straat kunnen lopen, zonder bewaking''.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief