Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Koper PCM heeft brede interesse

1 apr 04

Met de aankoop van PCM door de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners wordt de Nederlandse uitgever toegevoegd aan de brede portfolio van bedrijven waarin Apax een belang heeft. Het Britse bedrijf participeert in onder meer kranten, radiozenders, financiële dienstverleners en nog veel meer ondernemingen.

PCM, de uitgever van onder meer de landelijke dagbladen Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad, wordt na de overname toegevoegd aan de mediaportefeuille van Apax. Daartoe behoren ook belangen in onder meer het Zwitserse dagblad 20 Minuten en diverse radio- en televisiestations zoals Virgin Radio in het Verenigd Koninkrijk en Global Sportnet in Duitsland.

Apax is verder actief in de telecom, IT, gezondheidszorg en retail. Het zwaartepunt van de investeringen ligt in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Japan en Canada laten de Britten zich niet onbetuigd. In Nederland heeft Apax belangen in logistiek dienstverlener Ifco Systems en financieel dienstverlener Independer.

Apax zag in 1972 het levenslicht. De oprichters Ronald Cohen en Maurice Tchénio wilden ondernemers via hun internationaal opererende investeringsvehikel financieel ondersteunen. Het bedrijf ging in 1977 samen met Alan Patricof Associates, opgericht door Alan Patricof. De drie oprichters zitten momenteel nog in het bestuur van Apax.

Ruim dertig jaar na de oprichting, heeft Apax voor meer dan 12 miljard euro geïnvesteerd in 335 bedrijven. Apax bood in 2001 mee op het Britse biermerk Carling, dat uiteindelijk naar het Amerikaanse bierconcern Coors ging. In datzelfde jaar kocht Apax de Duitse staatsdrukkerij Bundesdrückerei van de Duitse overheid.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief