Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN stopt met voedselhulp Gazastrook

2 apr 04

De VN-organisatie Unrwa voor de Palestijnse vluchtelingen is gestopt met de voedselhulp in de Gazastrook. Dat is het gevolg van veiligheidsmaatregelen die Israël in het gebied heeft getroffen.

In de Gaza zijn 600.000 Palestijnen afhankelijk van noodhulp. Israël heeft het transport van lege voedselcontainers verboden, na een zelfmoordaanslag vorige maand. De dader had zich mogelijk in zo'n container verstopt.

De VN-organisatie zegt door haar voedselvoorraden heen te zijn. Door het Israëlische verbod kan het gebied niet meer worden bevoorraad.

Unwra-directeur Hansen vreest voor grote hongersnood. Ook zei hij dat de veiligheid in Israël niet is gebaat bij het belemmeren van noodhulp. Hij riep Israël op het verbod op het containertransport op te heffen.

Normaal levert de organisatie 250 ton voedsel per dag af in de Gazastrook. Israël heeft na het uitbreken van ongeregeldheden in spetember 2000 de grenzen met het gebied gesloten.

Sindsdien heerst er een sociaal-economische crisis in het gebied. Tweederde van de Palestijnen in Gaza leeft onder de armoedegrens en is ruim de helft van de beroepsbevolking werkloos.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief