Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NAVO-actie tegen Karadzic mislukt

2 apr 04

Een nieuwe NAVO-actie om de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic te arresteren is mislukt. Ongeveer veertig Amerikaanse, Britse en Duitse SFOR-militairen vielen in de nacht een orthodoxe kerk binnen in Pale, circa vijftien kilometer van Sarajevo. Zij troffen Karadzic niet aan.

In januari deed de NAVO al een soortgelijke inval in een van de huizen van Karadzic in Pale, waar zijn vrouw nog steeds woont. De voormalige leider van de Bosnische Serviërs is zelf al sinds het einde van de oorlog in Bosnië-Herzegovina op de vlucht. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden.

Naar verluidt houdt Karadzic zich afwisselend op verschillende plaatsen in Bosnië en het aangrenzende Montenegro schuil. Dankzij een netwerk van helpers slaagt hij er voortdurend in om te ontkomen aan de NAVO. Hij staat samen met zijn voormalige legerleider, generaal Ratko Mladic, bovenaan de lijst van gezochten van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

NAVO-woordvoerder Dave Sullivan deelde mee dat de NAVO voor de actie geloofwaardige aanwijzingen had gekregen dat Karadzic zich momenteel in Pale schuilhoudt. Volgens hem is de actie niet mislukt, maar levert elke SFOR-actie informatie op, die tot arrestatie van Karadzic kan leiden.

Tijdens de operatie zijn twee Bosnisch-Servische burgers gewondgeraakt. Zij zijn per helikopter naar een SFOR-ziekenhuis vervoerd. Het huis van de orthodoxe priester van de kerk zou bij de actie beschadigd zijn.

Het VN-tribunaal in Den Haag heeft Karadzic in 1995 aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en het zich niet houden aan de bepalingen van de Geneefse Conventie voor krijgsgevangenen.

De Verenigde Staten hebben een prijs van vijf miljoen dollar op het hoofd van Karadzic gezet. Ook aanwijzingen die leiden tot de aanhouding van Mladic leveren dat bedrag op. Karadzic en Mladic worden onder meer verantwoordelijk gehouden voor de massamoord op 7000 moslimmannen in Srebrenica in juli 1995.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief