Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrouw bekent opzettelijk aanrijden Van Aartsen

2 apr 04

De 41-jarige vrouw die ervan wordt verdacht VVD-fractieleider Van Aartsen donderdag te hebben aangereden, zegt dat ze dit met opzet heeft gedaan. Ze bekende dit vrijdag voor de rechter-commissaris in Den Haag.

De vrouw werd donderdag in haar woonplaats Enschede aangehouden. Ze blijkt een advocate te zijn van Bureau Rechtshulp in Utrecht.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft de verdachte bij de onderzoeksrechter verklaard dat zij Van Aartsen niet van tevoren al als doelwit had uitgekozen. Het idee om de VVD-voorman aan te rijden, ontstond volgens haar pas op toen ze hem donderdag zag staan op het Lange Voorhout in Den Haag. Het OM verdenkt de vrouw vooralsnog van poging tot moord of doodslag, dan wel poging tot zware mishandeling op Van Aartsen en zijn woordvoerder.

De vrouw reed de fractieleider van de VVD aan toen hij op het plantsoen voor Hotel Des Indes aan het Lange Voorhout werd gefotografeerd voor een reportage over veiligheid in Elsevier. Daarij bleef Van Aartsen ongedeerd, maar raakte zijn woordvoerder gewond aan zijn schouder.

De rechter-commissaris in Den Haag vindt dat het voorarrest waarin de vrouw nu zit, rechtmatig is. De verdachte blijft de komende dagen in verzekering op het politiebureau in Den Haag en zal daar nader aan de tand worden gevoeld. Maandag of dinsdag moet de vrouw opnieuw voor de onderzoeksrechter verschijnen. Dan zal het OM de rechter-commissaris vragen om de voorlopige hechtenis van de vrouw te verlengen.

Over haar motieven kan het OM nog niets zeggen. Volgens persofficier van justitie A. Rijsdorp maakte de verdachte vrijdag tijdens de verhoren een verwarde indruk. Daarom wil justitie haar door een psychiater en een psycholoog laten onderzoeken.

De politie heeft donderdag nog de woning van de verdachte doorzocht. Daarbij is een computer in beslag genomen. De recherche zal onder meer onderzoeken of de aangehouden vrouw de afzender is van e-mailtjes die deze week bij NOVA zijn binnengekomen. Daar kwamen maandag de eerste mailtjes binnen die mogelijk door de vrouw zijn geschreven.

Eén e-mail was 'Moordaanslag' getiteld. Daarin werd geen politicus bij naam genoemd. De laatste zin in die mail luidde: "In een land waar ze zo met mensen omgaan, kan ik niet leven. Dus dan wordt het maar moord."

In de mailtjes van maandag schreef ze verder: "Vanwege die microfoontjes word ik gek. Dit is een volstrekt mensonwaardige situatie... Binnen twee dagen tenminste een miljoen op bankrekening (...) niet vergeten me op de hoogte te stellen, anders op zijn minst vier mensen dood. Ik heb recht op een menswaardig bestaan. Ik hoef geen verantwoording af te leggen, u wel aan mij."

Na de aanrijding donderdag kreeg NOVA weer een e-mail van dezelfde vrouw. "Zo, het spelletje wordt gewoon voortgezet", schreef ze. "Een wanhoopsdaad. Ik vrees dat er nog meer zullen volgen."

Premier Balkenende is na het incident met Van Aartsen nog niet van plan om het beleid over de beveiliging van politici aan te scherpen. Hij vindt dat er eerst meer bekend moet zijn over de toedracht en de motieven in deze zaak. Daarom zal de premier eerst de resultaten van het onderzoek van het OM in Den Haag afwachten. Dan pas zal hij conclusies trekken.

Na de moord op Pim Fortuyn is gekozen voor een beveiligingsbeleid, dat voorziet in "adequate maatregelen" bij bedreiging van politici, meent Balkenende: "Het systeem dat we nu kennen, is toereikend."

Van Aartsen is vrijdag gewoon weer aan het werk gegaan. Hij was niet op het Binnenhof, maar had "afspraken buiten de deur".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief