Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Antwoord op de vragen aan Geert Dales en Hilbrand Nawijn

2 apr 04

Vraag van Jildert Huitema aan Geert Dales:

Als u mag kiezen tussen de aanpak van uw oude burgemeester Cohen en uw partijgenote Hirsi Ali op het gebied van integratievraagstukken in uw nieuwe gemeente Leeuwarden, welke lijn kiest u dan?

Antwoord van Geert Dales:

"Job Cohen heeft als metafoor de snelweg gebruikt. De nieuwkomers die al ritsende invoegen. De nota: 'Erbij horen en meedoen' is van van zijn hand. Het verschil tussen mij en Job Cohen is dat ik een voorstander ben van de eigen verantwoordelijkheid. Ik kijk dus liever naar de invoeger en niet naar degene die al op de snelweg zitten. De overheid kan niet alles voor je doen. Er is dus niets mis met in het land van herkomst al beginnen met een inburgeringscursus. Cohen en ook Patijn geloven in de multi-culturele samenleving waar het allemaal wel goed mee komt. Ze zijn optimistisch. Ik kijk toch liever naar de problemen en richt me daar op. Eigen verantwoordelijkheid is daarbij voor mij het belangrijkste."

Vraag van Ronald van Bennekom aan Hilbrand Nawijn:

Blijkt nu niet dat de heer Pim Fortuyn twee jaar geleden gelijk had en dat zijn denkbeelden nu door alle partijen worden geventileerd als eigen denkbeelden. Moet de LPF niet meer naar buiten brengen dat het hun denkbeelden zijn?

Antwoord van Hilbrand Nawijn:

"Eens, maar het is goed dat anderen het overnemen. Daar ben ik echt niet gefrusteerd over. Hoe meer mensen denken als wij, hoe meer er kans is op verandering in de praktijk."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief