Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw acties Iraakse sjiieten

5 apr 04

Aanhangers van de sjiitische leider Muqtada al-Sadr zijn maandag doorgegaan met hun acties tegen de politie en de internationale troepenmacht in Irak. In Fallujah vielen opnieuw doden en gewonden. De stad is tijdelijk afgesloten.

In Basra hebben enkele tientallen sjiieten het plaatselijke gouvernementsgebouw ingenomen en een groene vlag op het dak gehesen. De internationale troepenmacht heeft alle wegen van Bagdad naar Jordanië afgesloten. In het hele land heerst grote onrust onder de sjiieten sinds de aanhouding van een medewerker van Al-Sadr.

Paul Bremer, de Amerikaanse gezagvoerder in Irak, waarschuwde dat de Amerikanen een opstand onder leiding van Al-Sadr niet zullen tolereren. Hij heeft de sjiitische leider buiten de wet geplaatst.

Zondag vielen volgens artsen zeker negentig doden bij gevechten in een voorstad van Bagdad tussen aanhangers van al-Sadr en militairen van de coalitie. Onder de slachtoffers waren ook kinderen. Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten meldde zeven doden en 24 gewonden onder de coalitietroepen.

Het geweld in Bagdad brak zondagavond uit nadat de militie van al-Sadr, het Mahdi-leger, had geprobeerd politieauto's en overheidsgebouwen onder controle te krijgen. Amerikaanse troepen grepen hard in. Vanochtend was het weer rustig in de voorstad van Bagdad.

Ook in de stad Najaf vielen doden bij gevechten tussen militairen en aanhangers van al-Sadr. Zeker twintig demonstranten kwamen daar om het leven. Ook twee militairen van de coalitietroepen, een Amerikaan en een Salvadoriaan, werden gedood. Er vielen meer dan 200 gewonden.

De sjiieten gingen verhaal halen bij de Spaanse basis nadat soldaten een vertrouweling van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr hadden gearresteerd. Volgens de Spanjaarden zijn de demonstranten begonnen met schieten.

De Spanjaarden zeiden aanvankelijk niets van een arrestatie te weten. De Amerikanen bevestigden later dat zij de vertrouweling hadden opgepakt.

Het bloedbad komt op het moment dat aankomend premier Zapatero van Spanje van plan is de troepen terug te trekken uit Irak. De belangrijkste sjiitische geestelijk leider in Irak, Ali al-Hoesseini al-Sistani heeft opgeroepen tot kalmte.

De sjiitische leider al-Sadr is uitgesproken anti-Amerikaans. Hij wil dat de sjiieten, die een meerderheid vormen in Irak en door Saddam Hoessein werden onderdrukt, aan de macht komen. Hij keert zich tegen de traditionele sjiitische geestelijk leiders.

Al-Sadr wordt gesteund door veel arme sjiieten en dankt zijn aanhang vooral aan de populariteit van zijn vermoorde vader Mohammed Sadiq-al-Sadr.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief