Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gemeenten eisen meer geld voor inburgering

5 apr 04

Ruim honderd gemeenten in Nederland vinden de rijksbijdrage voor inburgeringscursussen ontoereikend. Dat maakte een advocaat van het Ministerie van Justitie maandag bekend voor de Zwolse rechtbank. Hier eisten de gemeenten Noordoostpolder en Zeewolde bij de bestuursrechter meer geld voor de inburgering van nieuwkomers. Het is de eerste zitting in een vermoedelijk lange reeks.

De Noordoostpolder en Zeewolde vinden dat het ministerie bij de vaststelling van de budgetten voor inburgering te weinig rekening heeft gehouden met individuele situaties. In deze beide gemeenten is het aantal nieuwkomers vorig jaar namelijk zeer gegroeid (gemiddeld ongeveer met 50 procent). Bij de berekening van de rijksbijdrage is echter uitgegaan van het aantal nieuwkomers dat twee jaar geleden naar deze gebieden kwam.

De bijdrage voor de inburgeringscursussen is wat de twee Flevolandse gemeenten betreft dus niet toereikend. "Omdat het verzorgen van inburgeringscursussen een wettelijke verplichting van gemeentebesturen is, moeten we van het rijk het tekort zelf maar ophoesten. Dat vinden wij niet eerlijk'', liet W. Prins van de gemeente Noordoostpolder tijdens de zitting weten.

De advocaat van het ministerie stelde dat het rijk wel degelijk naar individuele situaties kijkt. Gemeenten die financieel in de problemen komen, kunnen straks aanspraak maken op een compensatieregeling. Deze regeling is alleen nog niet klaar. "Wij verwachten dat die in mei kan worden toegepast'', zei ze.

Noordoostpolder en Zeewolde willen daar echter niet op wachten, omdat zij op zeer korte termijn afspraken moeten maken met de instanties die de cursussen voor ze organiseert. "Als het nog langer duurt voordat wij duidelijkheid hebben, komt dat de kwaliteit van de inburgeringscursussen niet ten goede'', aldus Prins. De rechter doet maandag 19 april uitspraak.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief