Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grootscheepse actie in Parijs tegen terreurverdachten

5 apr 04

De Franse geheime dienst DST heeft maandagochtend in Parijse voorsteden zeker vijftien personen aangehouden bij een grootschalige zoekactie naar verdachten van de aanslagen vorig jaar in de Marokkaanse stad Casablanca. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dat maandag bekend. De actie had plaats in de voorsteden Aulnay-sous-Bois en Mantes-la-Jolie.

De DST begon de jacht op verdachten nadat het informatie had gekregen van de antiterreur-onderzoeksrechters Jean-Louis Bruguiere en Jean-François Ricard. De twee magistraten onderzoeken de dood van drie Fransen bij de zelfmoordaanslagen in Casablanca op 16 mei vorig jaar. Door de ontploffingen kwamen in totaal 45 mensen om.

Zeker dertien arrestanten zijn in voorlopige hechtenis genomen en worden ervan verdacht lid te zijn van de Marokkaanse Islamitische Strijders Groep (GICM), aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens het departement lijkt er vooralsnog geen verband te bestaan tussen de actie en de aanslagen in Madrid waardoor op 11 maart 191 mensen de dood vonden. De Spaanse justitie richt zich in haar onderzoek naar die aanslagen ook op de GICM.

Een Marokkaanse expert op het gebied van extremistische groepen zegt dat de GICM zowel de aanslagen in Madrid als die in Casablanca in mei vorig jaar heeft gepleegd. Hij zegt dat leden van de GICM actief zijn sinds 1998. Ze zouden banden onderhouden met al-Qaeda en ook deels in Afghanistan zijn getraind.

Volgens de deskundige Mohammed Dafir bieden leden van de GICM vooral operationele steun aan al-Qaeda-plannen voor aanslagen of de voorbereidingen daarvoor. In zijn visie zijn de aanslagen in Madrid ook niet door Marokkanen gepland, maar alleen deels uitgevoerd.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief