Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Strengere veiligheid bij SFIR in Irak

5 apr 04

Het Nederlandse detachement in het zuiden van Irak heeft van de Britse commandant opdracht gekregen strengere beschermings- en veiligheidsmaatregelen te nemen. Het opschroeven van de veiligheid heeft te maken met de recente rellen in de heilige stad Najaf en de pelgrimstocht Arba'een, aldus een woordvoerster van Defensie maandag.

De pelgrimage die vorig jaar voor het eerst sinds 25 jaar weer gehouden mocht worden, brengt honderdduizenden gelovigen op de been die naar Karbala trekken, ten zuidwesten van Bagdad. Veel van hen trekken door de door Nederland gecontroleerde provincie Al Muthanna. Het hoogtepunt van de pelgrimstocht wordt verwacht tussen 9 en 11 april. Het religieus geweld in Najaf kostte het afgelopen weekeinde aan zeker 22 mensen het leven.

Defensie wilde niet zeggen wat de verscherpingen inhouden. Maar het gaat zowel om aanpassingen van de persoonlijke veiligheid van de militairen als intensivering van bewaking en patrouille-activiteiten. De situatie wordt verder dagelijks geanalyseerd. Al naar gelang de uitkomst kan dat betekenen dat de veiligheidsmaatregelen nog verder moeten worden opgevoerd of juist weer een stapje naar beneden kunnen.

Ongeveer 1200 Nederlandse militairen nemen in de provincie Al Muthanna deel aan de internationale vredesmacht SFIR. Hun opdracht is de stabiliteit in de regio te bewaken en de bevolking de kans te geven het land weer op te bouwen.

VVD-woordvoerder Wilders sprak maandag zijn verontrusting uit over de bloedige religieuze rellen en wil van de regering weten wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor het Nederlandse detachement.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief