Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Duizenden thuishulpen in de knel door concurrentieslag'

5 apr 04

Duizenden huishoudelijke hulpverleners dreigen volgens CNV-bond Publieke Zaak de dupe te worden van een concurrentieslag tussen thuiszorginstellingen en schoonmaakbedrijven. "Van ondernemingsraden horen we dat werkgevers de arbeidsvoorwaarden willen verslechteren. Ook zijn er plannen om thuishulpen goedkoop weg te zetten in aparte bv's, die alleen huishoudelijk en schoonmaakwerk verrichten'', aldus CNV-bestuurder L. Vincken maandag.

Volgens de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) is het logisch dat werkgevers proberen in te spelen op veranderende marktomstandigheden. "De vakbonden moeten zich realiseren dat wanneer de thuiszorginstellingen niet in staat zijn de concurrentieslag te winnen, deze mensen geen baan meer hebben'', aldus LVT-directeur B. van den Dungen.

De LVT-directeur benadrukt dat het werk van de thuishulpen zeer verschillend kan zijn. "Een dementerende oudere vrouw heeft bijvoorbeeld ook zorg nodig, terwijl een bejaarde weduwnaar enkel wat hulp nodig heeft in het huishoudelijk werk dat hij niet meer in zijn eentje kan regelen.'' Volgens Van den Dungen doet ongeveer de helft van de circa 30.000 thuishulpen voornamelijk schoonmaakwerk.

Van den Dungen spreekt tegen dat werkgevers in de thuiszorg erop uit zijn de arbeidsvoorwaarden van de laatste groep te verslechteren, zoals CNV Publieke Zaak vreest. "De schoonmaak-CAO en die van de thuiszorg ontlopen elkaar niet zoveel, ook niet qua salaris'', stelt de LVT-directeur.

Volgens Van den Dungen komt het vooral door zware eisen die de overheid aan de zorg stelt dat schoonmaakbedrijven nu met een gemiddelde prijs van 18 euro per uur flink goedkoper kunnen werken dan thuishulpen, die circa 27 euro per uur kosten. Als door de bezuinigingsplannen van het kabinet de thuishulp uit de AWBZ gaat, vervallen volgens hem deze strenge eisen. "Dan moeten wij net zo goedkoop kunnen werken als schoonmaakbedrijven.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief