Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tolerant drugsbeleid op de helling

6 apr 04

Softdrugs als als nederwiet en hasj komen mogelijk op de lijst van verboden middelen. Dat blijkt uit de zogeheten cannabisbrief, die donderdag in het kabinet besproken wordt.

Volgens het Trimbos-instituut is het THC-gehalte (de werkzame stof in hasj en nederwiet) in de loop der jaren zo hoog geworden, dat die middelen intussen als harddrugs beschouwd kunnen worden. Ministers Donner van Justitie en Hoogervorst van Volksgezondheid stellen de ministerraad voor het THC-gehalte nader te onderzoeken.

Een verbod op zeer sterke cannabis zou coffeeshops dwingen het assortiment te wijzigen. Nederwiet zou dan alleen verkocht mogen worden als de kwaliteit ervan verminderd is. Het Trimbosinstituut zegt dat 2,5 tot 3 procent van de volwassen Nederlanders regelmatig cannabis gebruikt. Het aantal verslaafden ligt tussen de 30.000 en de 80.000.

Het kabinet wil verder alcoholgebruik onder jonge weggebruikers ontmoedigen. Minister Peijs van Verkeer wil voor beginnende automobilisten niet 0,5, maar 0,2 promille alcohol toestaan. Daardoor kan één drankje al te veel zijn.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief