Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen arresteren verdachten Fallujah

6 apr 04

Amerikaanse militairen hebben in de Iraakse stad Fallujah enkele verdachten gearresteerd in verband met de aanslag op vier Amerikanen vorige week.

De verkoolde lichamen van de vier medewerkers van de Amerikaanse beveiligingsdienst werden toen door de straten gesleept en aan een brug opgehangen. De beelden gingen de wereld over en wekte veel afschuw.

De Amerikanen hebben Fallujah geheel afgegrendeld en er zijn invallen gedaan. Enkele verdachten boden verzet en zijn gedood, meldde de Amerikaanse minister Rumfsfeld van Defensie. "We hebben foto's van een groot deel van de mensen die betrokken waren bij de aanvallen", zei Rumsfeld. Volgens ooggetuigen waren er bij de aanslag vorige week tussen de zeven en achttien mannen betrokken.

Het Amerikaanse leger is in Fallujah in gevecht met Iraakse opstandelingen. De stad, ongeveer 50 kilometer ten westen van Bagdad, werd gisteren door 1200 Amerikaanse mariniers en troepen van het nieuwe Iraakse leger omsingeld. Daarbij werden ook gevechtshelikopters ingezet.

Bij de gevechten van vandaag zouden ten minste vier mariniers zijn omgekomen en twee gewond zijn geraakt. Volgens een ziekenhuis in Fallujah zijn aan Iraakse zijde vijf doden en zeven gewonden gevallen.

Anders dan in Bagdad en Najaf zijn de opstandelingen in Fallujah soennieten en geen aanhangers van radicale geestelijke al-Sadr. De stad ligt in de zogeheten Soennietendriehoek, waar het verzet van tegen de Amerikanen van meet af aan al fel was.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief