Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen bestoken moskee in Fallujah

7 apr 04

Amerikaanse mariniers hebben woensdag een moskee in het centrum van de Iraakse stad Fallujah gebombardeerd. Dat heeft een legerofficier bekendgemaakt. Door het bombardement zouden zeker veertig opstandelingen, die zich in het gebedshuis hadden verschanst, zijn omgekomen.

Volgens luitenant-kolonel Brennan Byrne hadden de opstandelingen de Amerikanen al de hele dag bestookt met lichte vuurwapens en raketgranaten. Toen zij een legervoertuig raakten en daarbij vijf soldaten verwondden, besloten de Amerikanen zware wapens in te zetten. Een Cobra-helikopter schoot een raket af op de moskee, waarna een gevechtsvliegtuig een lasergeleide bom af wierp.

Volgens Byrne doorzoeken de Amerikanen woensdagavond de puinhopen van de moskee. Hij zei niet te verwachten dat zij nog overlevenden zullen aantreffen. "We hebben de mensen gedood die tegen ons vochten'', aldus Byrne. Kort na de aanval werd in Fallujah een Amerikaanse marinier doodgeschoten. Volgens Byrne behoorde hij tot een sluipschutterseenheid.

De Amerikanen begonnen maandag een grootscheepse operatie om het verzet in de stad, circa vijftig kilometer ten westen van Bagdad, te breken. Door de gevechten zijn ook tientallen Irakesen burgers omgekomen. De militairen baanden zich woensdag al vechtend vanuit het zuiden van Fallujah, een brandhaard van soennitisch verzet, een weg naar het centrum.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief