Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS overwegen troepenvergroting Irak

8 apr 04

De Verenigde Staten overwegen meer troepen naar Irak te sturen en de militairen die er al zitten langer te laten blijven. Dat heeft minister Rumsfeld gezegd na een nieuwe dag van fel verzet tegen de coalitietroepen. Er verblijven momenteel 135.000 Amerikaanse militairen in Irak.

Vooral in de stad Fallujah is de afgelopen dagen zwaar gevochten. Gisteren vuurden opstandelingen vanaf een moskeeterrein een raket af op een legervoertuig waarbij vijf mariniers gewond raakten. Daarop werd het terrein door een Amerikaanse helikopter met raketten beschoten en met een F16 gebombardeerd. Daarbij zouden zeker 25 Irakezen zijn omgekomen. Ook in het nabijgelegen Ramadi werd zwaar gevochten en vielen tientallen doden.

Sinds de val van Bagdad bijna een jaar geleden, is het verzet tegen de Amerikanen niet zo hevig geweest. Directe aanleiding voor de verheviging was de oproep van de radicale shiitische leider Moqtada al-Sadr aan zijn volgelingen om zich te verzetten tegen de "bezetters". Daarnaast gaat ook het verzet van militante soennieten onverminderd door.

De afgelopen dagen zijn bijna driehonderd Irakezen en 35 Amerikanen omgekomen. Volgens ziekenhuisbronnen vielen alleen al in Fallujah 280 doden. Toch is de situatie nog altijd onder controle, zei Rumsfeld gisteren op een persconferentie in het Pentagon. Het aantal opstandelingen is volgens hem relatief klein. Een overweldigende meerderheid van de Irakezen is tegen het geweld, aldus de minister van Defensie.

Andere aanwezige coalitietroepen in Irak tonen wel hun bezorgdheid over het toenemende geweld. De Oekraïnse troepen hebben zich teruggetrokken in hun basiskamp bij Kut na bloedige aanvaringen met opstandelingen. Japan denkt erover de opbouwwerkzaamheden in Samawa te staken in verband met veiligheidsoverwegingen.

Het optreden van Amerika in Irak is belangrijk voor president Bush, die in november herkozen wil worden als president. Gisteren belde hij met zijn trouwste bondgenoot Blair om over het toegenomen geweld in Irak te overleggen. Details over het gesprek zijn niet bekendgemaakt.

Bush ligt ook onder druk wegens het optreden vandaag van zijn veiligheidsadviseur Condoleezza Rice voor een commissie die onderzoek doet naar de terreuraanslagen van 11 september 2001. Tijdens het openbare verhoor, dat op de Amerikaanse televisie is te volgen, moet zij duidelijkheid geven waarom de Amerikaanse regering de aanslagen niet heeft voorkomen. Het eventueel verwoestend oordeel van de commissie over de slagkracht van Bush' team kan nadelig zijn voor zijn verkiezingscampagne.

Volgens de voormalig adviseur van het Witte Huis, Richard Clarke, had de regering-Bush veel te weinig oog voor de gevaren van het terreurnetwerk al-Qaeda. Naar verwachting zal Rice, die eerder achter gesloten deuren werd verhoord, juist benadrukken dat zij en haar collega-minsters wel degelijk attent waren op de gevaren van terreurgroepen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief