Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlanders en Japanners alert na explosies

8 apr 04

De Nederlandse en Japanse militairen in het Zuid-Iraakse As-Samawah zijn alert na enkele explosies woensdagavond bij het Japanse basiskamp. Dat maakte de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Kawaguchi, donderdag in Tokio bekend.

De Japanse premier Koizumi sprak over een aanval van terroristen die met de beschieting de Japanners tot terugtrekking zouden willen bewegen, meldde het Japanse persbureau Kyodo. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Iraakse veiligheidsautoriteiten lieten de wegen rond het kamp afsluiten. Japanse en Nederlandse troepen gingen op patrouille in de omgeving. De Nederlanders zijn op enkele kilometers afstand van de Japanners gestationeerd.

Woensdagavond laat werden de Japanners opgeschrikt door drie knallen in de buurt. Ook de Nederlanders hoorden de explosies. Net als de Japannners zijn de in As-Samawah aanwezige Nederlanders vervolgens op onderzoek uitgegaan. De explosies zijn geen aanleiding om de paraatheid van de Nederlanders verder op te voeren, liet een woordvoerder van Defensie weten.

Uit het onderzoek is gebleken dat het om kleine mortiergranaten ging. Twee zijn teruggevonden op enkele honderden meters van het kamp van de Japanners. De derde is niet teruggevonden. Ze waren volgens een woordvoerder zeker niet gericht op het Nederlandse kamp.

De Japanners vermoeden dat hun kamp het doelwit van de beschietingen was. Het zou dan de eerste aanval op de Japanners in Irak zijn sinds hun stationering eerder dit jaar. De ongeveer 550 Japanse manschappen bevinden zich in Irak voor humanitaire doeleinden. In verband met de verslechterde veiligheidssituatie in het land waren de hulpoperaties voor de wederopbouw sinds maandag onderbroken.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief