Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS stoppen offensief in Fallujah

9 apr 04

Het Amerikaanse leger heeft vrijdag het offensief in de soennitische stad Fallujah opgeschort. Dat zei de hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, de diplomaat Paul Bremer. De wapenstilstand is bedoeld om hulpgoederen naar de stad te sturen en gesprekken met de opstandelingen te beginnen.

"Vanaf 12.00 uur vanmiddag nemen de coalitietroepen een eenzijdige opschorting van de offensieve operaties in Fallujah in acht om een ontmoeting tussen leden van de regeringsraad, het lokale moslimleiderschap en de leiding van de anticoalitietroepen mogelijk te maken", aldus Bremer. Hij zei niet hoe lang de wapenstilstand gaat duren.

De bestuurder zei verder dat de Amerikaanse militairen Iraakse ministeries zouden toestaan om hulpgoederen en andere voorraden in Fallujah af te leveren. Ook krijgen de inwoners van de stad hierdoor tijd om doden te begraven en gewonden te verzorgen. Volgens een lid van de regeringsraad zal de wapenstilstand 24 uur van kracht zijn.

Eerder op de ochtend zei de Amerikaanse brigade-generaal Mark Kimmitt nog niets te weten van een gevechtspauze. "Er is geen akkoord overeengekomen voor een wapenstilstand in Fallujah" zei hij tegen het Franse persbureau AFP. "Er is geen akkoord tussen de rebellen en de coalitietroepen."

De Arabische zender Al-Jazeera citeerde echter een verklaring van de Iraakse Islamitische Partij. Daarin wordt gesproken over een staakt-het-vuren tussen de coalitie en de opstandelingen voor een periode van 24 uur in Fallujah.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief